Με αυξημένους δασμούς κατά 25% θα εξάγει η Ελλάδα εμβληματικά προϊόντα της στις ΗΠΑ, όπως φέτα, γραβιέρα, κομπόστα ροδάκινο και γιαούρτι, από τις 18 Οκτωβρίου και μετά. Τη “γλίτωσαν” οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο.

Οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν χθες, Τετάρτη, τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% (κυρίως στα αεροσκάφη) ως 25% (κυρίως σε αγροτικά προϊόντα).

Είχε προηγηθεί αίτημα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με το οποίο ζητούσε την αύξηση των δασμών στη συγκεκριμένη λίστα προϊόντων, με αφορμή τις παράτυπες επιδοτήσεις της Ε.Ε. προς τη βιομηχανία αεροσκαφών Airbus. Ο ΠΟΕ ενέκρινε το αίτημα κι έτσι οι ΗΠΑ προχωρούν τη στρατηγική του εμπορικού πολέμου με την Ε.Ε., στα χνάρια της πολιτικής που χάραξε ο Τραμπ στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου. Αν και το ελληνικό γιαούρτι δεν πλήττεται τόσο πολύ, διότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι μηδενικές, λόγω απόστασης, τα υπόλοιπα προϊόντα και ειδικά η κομπόστα ροδάκινο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους Έλληνες παραγωγούς.

Το Agro24 δημοσιεύει ολόκληρη τη λίστα στα αγγλικά, όπου μπορείτε να δείτε τα παραπάνω προϊόντα στους αντίστοιχους κωδικούς:

Φέτα: 0406.90.95

Γραβιέρα: 0406.30.51

Κομπόστα Ροδάκινο: 2008.70.20

Γιαούρτι: 0403.10.90

ΕΚΕ: “Χαριστική βολή για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή”

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) αναφέρει: “Μετά το ρωσικό εμπάργκο που «γονάτισε» τους Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, έρχονται τώρα οι Η.Π.Α. να κάνουν το ίδιο στο βιομηχανικό ροδάκινο, επιβάλλοντας δασμούς 25% επιπλέον του υφιστάμενου 18%, οδηγώντας τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό.

Η αγορά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50.000.000 δολάρια. Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις Η.Π.Α., παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Ακόμα χειρότερα, η απόφαση αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.

Οι ροδακινοπαραγωγές περιοχές, και ιδίως η Πέλλα και η Ημαθία, έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών και αντιμετωπίζουν πλέον αξεπέραστα προβλήματα. Οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν.

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, έθεσε το πρόβλημα έγκαιρα τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Καλούμε την κυβέρνηση να αγωνιστεί για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα, όπως το κατάφερε με άλλα προϊόντα.

Διαφορετικά, πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του κλάδου, δηλαδή των βιομηχανιών και των παραγωγών.”

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts