καλαμπόκι

Επιδοτήσεις δικαιούνται όλοι οι αγρότες που κάνουν πωλήσεις είτε χονδρικώς είτε λιανικώς και αυτό εξαρτάται από τη δήλωση ΟΣΔΕ που κάνουν όλοι οι αγρότες και όχι από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας – ΚΑΔ.

Τα παραπάνω διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, σχετικά με την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα όλων των παραγωγών – αγροτών Λαϊκών Αγορών να προβούν, έως την Παρασκευή 24 Απριλίου, σε αλλαγή του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο οποίος πρέπει να είναι είτε ο 4781 με περιγραφή «Λιανικό εμπόριο τροφίμων ποτών και καπνού σε υπαίθριους πάγκους και αγορές», είτε ο 4789 με περιγραφή «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

Υπενθυμίζεται πως τα παραπάνω ισχύουν για όσους παραγωγούς έχουν δηλώσει τους προαναφερθέντες ΚΑΔ είτε ως πρωτεύοντες, είτε ως δευτερεύοντες και στην σχετική εφαρμογή για τις αιτήσεις μπορούν να μπουν μέσω των κωδικών taxisnet και με ένα αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού να ενταχθούν στο ποσό των 800 ευρώ και στα περαιτέρω κρατικά μέτρα ενίσχυσης.

Αναλυτικά η εν λόγω ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα μέσω facebook, αναφέρει τα εξής:

«Λόγω αναρίθμητων αποριών, τηλεφωνημάτων από τα λάθη στους ΚΑΔ των παραγωγών – λαϊκών αγορών απαντούμε συνολικά ΈΓΚΥΡΑ και ΈΓΚΑΙΡΑ όπως πράττουμε πάντα σε όλες τις έως σήμερα ερωτήσεις σας.

ΜΥΘΟΣ 1ος

«Θα γινόταν αυτόματα η ένταξη στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4781 και 4789».

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η

Από 1/10/2010 όπου με νόμο εντάχθηκαν οι ταμειακές μηχανές στις λαϊκές αγορές και ειδικότερα από το 2014 όπου ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ από «ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ» εντάχθηκαν στα βιβλία εσόδων – εξόδων έπρεπε να γίνει διακοπή και ένταξη στο «Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ».

Αυτή η διαδικασία δεν μπορούσε να γίνει αυτόματα λόγω ότι το σύστημα δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι αγρότες πηγαίνουν σε λαϊκές αγορές.

Η μεταβολή έπρεπε να γίνει στο Τμήμα Μητρώου της εκάστοτε εφορίας που ανήκε ο ενδιαφερόμενος και εφόσον ήταν αγρότης – πωλητής λαϊκών αγορών έπρεπε οι λογιστές να δηλώσουν ως Κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε τον 4781 είτε τον 4789 και ως δευτερεύον όλα τα αγροτικά προϊόντα (πχ μήλα, μαρούλια, λάχανα, πράσα, κλπ) όπου κάθε προϊόν έχει τον αντίστοιχο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

ΜΥΘΟΣ 2ος

«Οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4781 και 4789 είναι εμπορικοί.»

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η

Δεν υπάρχει εμπορικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και παραγωγικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Οι συγκεκριμένοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δηλώνουν ότι ο παραγωγός – πωλητής λαϊκών αγορών ΚΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ (λαϊκές αγορές).

ΜΥΘΟΣ 3ος

«Ο λογιστής μου είπε ότι δεν θα δικαιούμαι επιδοτήσεις με την ένταξή μου στους εν λόγω ΚΑΔ»

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η

Επιδοτήσεις δικαιούνται όλοι οι αγρότες που κάνουν πωλήσεις είτε χονδρικώς είτε λιανικώς και αυτό εξαρτάται από τη δήλωση ΟΣΔΕ που κάνουν όλοι οι αγρότες και ΟΧΙ από τους ΚΑΔ.

ΜΥΘΟΣ 4ος

«Ο λογιστής μου είπε ότι δεν θα μπορώ να πάρω το χαρτί από το ΚΕΠΠΥΕΛ του επαγγελματία αγρότη».

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η

Το εν λόγω έγγραφο δικαιούνται όλοι οι αγρότες που σύμφωνα με το νέο νόμο έχουν το 51% των εισοδημάτων τους από αγροτικές εκμεταλλεύσεις είτε χονδρικός είτε λιανικώς.

ΜΥΘΟΣ 5ος

«Για να ενταχθούμε στους πληττόμενους πρέπει να έχουμε επαγγελματικό λογαριασμό».

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η

Επαγγελματικό λογαριασμό υποχρεούνται να έχουν όσα επαγγέλματα έχουν συναλλαγές με μηχανήματα POS.

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ POS. Συνεπώς δεν χρειάζεται να έχουμε επαγγελματικό λογαριασμό.

ΜΥΘΟΣ 6ος

« Μα άμα είχα τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4781 και 4789 θα έπρεπε να πληρώνω το πρώην ΤΕΒΕ».

ΑΛΗΘΕΙΑ 6η

Έπαιρνες απαλλακτικό άπαξ λόγω ότι όλες οι δευτερεύουσες δραστηριότητες σου από την μεταβολή ήταν όλες από αγροτικά προϊόντα σε πωλήσεις είτε χονδρικός είτε λιανικώς.

Δίνουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας και υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης ΦΕΚ 84 Α’/ 13.04.2020 μπορείτε να προβείτε στη σωστή αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έως τις 24 Απριλίου 2020. Για να μπορέσετε να ενταχθείτε στους πληττόμενους κλάδους, στα ευεργετήματα της Κυβέρνησης καθώς και τυχόν νέων ενισχύσεων που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ 1η

Η μόνη περίπτωση που δεν μπορείτε να ενταχθείτε στην παρούσα πληρωμή του ποσού των 800 ευρώ είναι εάν πχ ένας παραγωγός πωλητής λαϊκών αγορών έχει στον Κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 12425 με περιγραφή «Καλλιέργεια Ροδάκινων» ως δηλωθέν εισόδημα στο Ε3 του 2019 βάση τιμολογίων το ποσό των 10.000 ευρώ και στον δευτερεύον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε 4781 είτε 4789 δηλωθέν εισόδημα στο Ε3 του 2019 από τα ημερήσια Ζ της ταμειακής μηχανής το ποσό των 5.000 ευρώ.

Η εν λόγω περίπτωση απορρίπτεται αυτόματα από το σύστημα λόγω ότι τα εισοδήματα του 2019 είναι περισσότερα στον Κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από ότι στον δευτερεύον (δεν ανήκει δηλαδή σύμφωνα με το Κράτος στους πληττόμενους κλάδους).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts