Την επέκταση των μέτρων στήριξης και στους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω της πανδημίας COVID-19, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Δημήτρης Βουρδάνος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Αναλυτικά η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η συμβολή του στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που κατατάσσεται στις κατ΄ εξοχήν ελαιοκομικές Περιφέρειες είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, καθώς συντηρεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές ποικιλίες επιτραπέζιων ελιών, μοναδικές στον κόσμο με την ποικιλία «Κονσερβολιά» να αναλογεί περίπου στο 30% της εγχώριας παραγωγής. Η γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής ακολουθεί την ποικιλιακή συγκέντρωση, με την ποικιλία «Κονσερβολιά» να καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Ελλάδα. Ειδικά ο Νομός Φθιώτιδας, η καλλιεργήσιμη έκταση του οποίου ανέρχεται σε 380.000 στρέμματα και ο αριθμός ελαιοδέντρων είναι 6.500.000, παράγει βρώσιμη ελιά και κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικώς με κορωνίδα το προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με την χαρακτηριστική ονομασία Κονσερβολιά Στυλίδος ΠΟΠ.

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η εθνική οικονομία δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα και η επανεκκίνησή της είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, θεωρούμε πως είναι χρέος μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που απασχολούνται στην καλλιέργεια της ελιάς.

Η πρόσφατη εκδοθείσα πρόκληση στο νέο Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020, που αφορά στην «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» για τη στήριξη του τομέα του ελαιολάδου με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποίησης ή/και διπλής κατεύθυνσης είναι στην θετική κατεύθυνση, αλλά δεν καλύπτει όλους τους ελαιοπαραγωγούς.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts