Το ύψος των άμεσων ενισχύσεων που θα διεκδικήσουν φέτος οι Έλληνες αγρότες μέσω ΟΣΔΕ, θα επηρεάσει άμεσες τις υποχρέωσεις τους (προσκόμιση παραστατικών) για την πληρωμή του τσεκ στη νέα ΚΑΠ, με την Κομισιόν να ζητά στο διαβιβαστικό της 31ης Μαρτίου με τις παρατηρήσεις για τα στρατηγικά σχέδια, να αποδείξουν τα κράτη-μέλη πώς ακριβώς ο ορισμός του «ενεργού αγρότη» θα βοηθήσει στην καλύτερη στόχευση των ενισχύσεων.

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις γενικές παρατηρήσεις της Κομισιόν ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να αποδείξουν πώς θα εξασφαλίσουν στοχευμένη στήριξη πέρα από τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη λήψη άμεσων ενισχύσεων μέσω της διάταξης και των απαιτήσεων του «ενεργού γεωργού». Στη χώρα μας όπως έχει γίνει γνωστό, ενεργοί αγρότες το 2023 θα είναι όσοι:

  • Είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης και έλαβαν ενισχύσεις λιγότερες των 5.000 ευρώ το 2022
  • Είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης και
  • Eφόσον έλαβαν ενισχύσεις το 2022 περισσότερες των 5.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και προσκομούν ετησίως τιμολόγια αγοράς εισροών και πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο, προς το παρόν, ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί κρίσιμες λεπτομέρειες όπως είναι το ύψος των παραστατικών από τους αγρότες, ποια περίοδο θα αφορούν κ.ο.κ.. Τα στοιχεία αυτά, αν και θα πρέπει να προσκομιστούν από το 2023, σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα πρέπει να γίνουν γνωστά πριν ακόμα ανοίξουν οι φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ. Ο λόγος είναι πως όσοι λάβουν άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ουσιαστικά παράγουν αγροτικό προϊόν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts