Γύρω από το ισπανικό σχέδιο ενίσχυσης των αμνοεριφίων επανέρχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε από τη μεγάλη μερίδα των παραδοσιακών κτηνοτρόφων

η επιλογή να δοθούν 4 ευρώ για τα επιλέξιμα (5,8 εκατ. ζώα) θηλυκά αιγοπρόβατα.

Οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάζει μια «προσαρμογή» της ισπανικής λύσης στα ελληνικά δεδομένα, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν αμνοερίφια 3 μηνών με 20 ευρώ το ζώο.

Στην περίπτωση των Ισπανών η ενίσχυση ήταν για αμνοερίφια μικρότερα των 4 μηνών και η ενίσχυση έφτανε τα 30 ευρώ το ζώο. Επίσης στην Ισπανία μπορούσαν να επιδοτηθούν μέχρι 70 αρνιά και κατσίκια και η ενίσχυση να φθάνει μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε παραγωγό.

Να αναφερθεί πάντως ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειρισθεί μέχρι σήμερα το θέμα η κυβέρνηση.

Σημειωτέον ότι η δημοσίευση, από το Agronews, της φόρμουλας στην οποία είχε καταλήξει το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Μαίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους παραδοσιακούς ποιμένες παραγωγούς αμνοεριφίων.

Η επιλογή προέβλεπε, 4 ευρώ για κάθε δηλωµένη και επιλέξιµη (για συνδεδεµένη ενίσχυση) θηλυκή προβατίνα ή αίγα. Τουτέστιν για 5,8 εκατοµµύρια γιδοπρόβατα θα µοιράζονταν 23,2 εκατ. ευρώ ενίσχυση. Η απόλυτη αδικία! Η µεγάλη αναδίπλωση που «βαφτίζει» τα αρνιά προβατίνες και αντί για το κατσικίσιο κρέας αποζηµίωνε το γίδινο γάλα, τείνει να  εκθέσει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη, καθώς συνιστά πρωτοφανή κοροϊδία για τους θεµατοφύλακες της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδοµάδας φαίνεται να γίνονται δεύτερες σκέψεις στον 6ο όροφο της Αχαρνών 2, µετά και τον καταιγισµό των αντιδράσεων που εισέπραξε και ο ίδιος ο υπουργός Μάκης Βορίδης. Την ίδια στιγµή η υπόθεση µοιάζει να παίρνει και χαρακτηριστικά πολιτικής βεντέτας, µε το υπουργείο να εγκαλεί τον πρώην γενικό γραµµατέα Χαράλαµπο Κασίµη για τις προτάσεις που διατύπωσε µε ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τρόπος να αποζηµιωθούν οι πραγµατικά πληγέντες.

Πρόβατα αντί αρνιά επέλεξε ο Βορίδης

Με βάση πάντως τα «λόγια της ∆ευτέρας» την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού πρόκειται να πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται συνδεδεµένη ενίσχυση. Αυτό αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς παραγωγούς αµνοεριφίων. Οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κρύβεται πίσω από τη «δυσκολία», όπως τονίζεται αρµοδίως, να περάσει στις Βρυξέλλες το αίτηµα για άµεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν σοβαρή εισοδηµατική απώλεια, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στη φετινή πασχαλινή αγορά. Είναι προφανές οι συνήθεις άτυποι σύµβουλοι, πέρασαν για µια ακόµη φορά στην πολιτική ηγεσία.

Το δεύτερο σηµαντικό ζήτηµα, που δεν µπορεί να περάσει απαρατήρητο, έχει να κάνει µε το συνολικό ύψος της ενίσχυσης. ∆εν µπορεί 37.500 αιγοπροβατοτρόφοι να µοιράζονται 23,2 εκατ. ευρώ (5,8 εκατ. ζώα x 4 ευρώ το κεφάλι), όταν λιγότεροι από 375 ανθοκαλλιεργητές µοιράζονται 10.130.000 ευρώ. Σηµειωτέον ότι για τους τελευταίους η απόφαση πέρασε και σε ΦΕΚ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts