σταφύλια

Στο 75% με 85% κυμαίνεται η απώλεια των κερδών για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών Λάρισας λόγω του Ιανού, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών.

Στην επιστολή τονίζεται ότι την περσινή χρονιά και μετά τα ακραίο φαινόμενο του Ιανού, η μη αποζημιώσιμη ζημιά έφτασε ως και 35%.

Όπως αναφέρει η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ, με μεγάλη ικανοποίηση μαθαίνουμε ότι το πρόβλημα των αμπελοκαλλιεργητών της Θεσσαλίας απασχολεί τους υπευθύνους του Υπουργείου.

Σε συνεχεία της προηγούμενης επιστολής και επιθυμώντας να βοηθήσουμε το έργο σας θα σας παραθέσουμε επιπλέον στοιχεία για την εκτίμηση της ζημιάς.

Τα μέλη του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας καλλιεργούν 350 στρέμματα ενώ στη Θεσσαλία υπολογίζονται περίπου στα 1500 στρέμματα παραγωγικά κατά το έτος 2020.

Ο υπολογισμός των οικονομικών επιπτώσεων του Ιανού όπως συζητήθηκε με τα μέλη της Ομάδας Παραγώγων Α.Σ. GRAPETEAM, της μοναδικής αναγνωρισμένης ομάδας παραγώγων επιτραπέζιου σταφυλιού της Θεσσαλίας, καθώς και γεωτεχνικών που συνεργάζονται με την GRAPETEAM είναι ο ακόλουθος.

Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 900 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος συγκομιδής. Αυτό περιλαμβάνει λίπανση και φυτοπροστασία στα 350 ευρώ, εργατικά 350 ευρώ και λοιπά έξοδα (ασφάλιση ΕΛΓΑ, καύσιμα, ρεύμα γεώτρησης, αναλώσιμα κ.α.) στα 200 ευρώ.

Τα έσοδα της καλλιέργειας, με μια μέση εμπορεύσιμη παραγωγή 1.800 κιλών ανά στρέμμα και μια τιμή 0,9 ευρώ /κιλό μείον 0,1 ευρώ/κιλό κόστος συγκομιδής, υπολογίζονται στα 1440 ευρώ.

Κατά την περσινή χρονιά και μετά τα ακραίο φαινόμενο του Ιανού, η μη αποζημιώσιμη ζημιά έφτασε ως και 35% όπως αποδεικνύεται και από το σχετικό έγγραφο του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ προσκομίζουμε.

Με μια μέση ζημία στο 25% η απώλεια εισοδήματος που προκύπτει είναι 360 ευρώ λόγω απώλειας παραγωγής καθώς και μείωσης της τιμής.

Μετά την έντονη βροχόπτωση και σε συνεννόηση με τους γεωτεχνικούς που παρακολουθούν τα κτήματα, προβήκαμε σε δυο ψεκασμούς κάλυψης με τουλάχιστον ένα μυκητοκτόνο για την αντιμετώπιση του βοτρύτη, το οποίο είναι από τα ακριβότερα μυκητοκτόνα.

Υπολογίζουμε ότι το κόστος έφτασε τα 20 ευρώ το στρέμμα ενώ χρειάστηκαν άλλα 30 ευρώ/στρέμμα για να καθαριστούν τα τσαμπιά από σκισμένες και πιθανόν μολυσμένες ρώγες.

Παράλληλα το κόστος συγκομιδής ανέβηκε 0,05-0,1 ευρώ/κιλό επιπλέον αφού οι εργάτες έπρεπε να καθαρίσουν ξανά τα τσαμπιά ενώ η ακαταλληλότατα πολλών από αυτά καθυστερούσε τη συγκομιδή, ανεβάζονται το κοστολόγιο άλλα 50-100 ευρώ /στρέμμα.

Έτσι μια εκμετάλλευση όπου μπορούσε να δώσει ένα προσδοκώμενο κέρδος περίπου στα 550 ευρώ /στρέμμα έφτασε να δίνει 80-130 ευρώ. Η απώλεια κέρδους ανέρχεται στο 75-85%.

Αυτό μας οδήγησε στο να ζητήσουμε τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας δύσκολης χρονιάς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε μια δαπανηρή και απαιτητική καλλιέργεια έναντι των άλλων παραγώγων στις αγορές της Ευρώπης».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας έδωσε στη δημοσιότητα και την απάντηση του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ σε αίτημά του για τις εκτιμήσεις σε κτήματα της περιοχής:

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts