Οι τιμές ήταν σχετικά καλές στο ξεκίνημα (έως 21 λεπτά), μετέπειτα έκατσε το προϊόν λόγω των εισαγωγών, όμως τώρα, με τον προϊόν στην αποθήκη, επανέρχεται λόγω και της διεθνούς συγκυρίας.

Πιο υψηλές τιμές παραγωγού παρατηρούνται σε περιοχές, όπως η Στερεά, η Δυτική Ελλάδα, αλλά και η Πελοπόννησος, όμως στα βόρεια, είναι πολύ πιο χαμηλές.

Ο κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι η τιμή παραγωγού έχει ανεβεί και μάλιστα αρκετά το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, γίνονται πράξεις πλέον στα 23 λεπτά το κιλό στην περιοχή της Ηλείας, με τις τάσεις μάλιστα να είναι ανοδικές, καθώς ακόμα και το εισαγόμενο προϊόν έρχεται με 23 λεπτά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ακολουθεί την τιμή και το ντόπιο. Ο ίδιος εκτιμά, ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται η τιμή να πιάσει και τα 24-25 λεπτά το κιλό. Η Ένωση Λεχαινών αγόρασε φέτος περί τους 15.500 τόνους προϊόν, ,πληρώνοντας τον παραγωγό 20 λεπτά το κιλό. Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό, ο κ. Κοτσέτας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι έχει να κάνει με τις σημαντικά μειωμένες λόγω ξηρασίας σοδειές των Βαλκανικών χωρών (Ρουμανία, Βουλγαρία), οι οποίες πλέον τροφοδοτούν και πάλι με τον εναπομείναν προϊόν κυρίως την αγορά της Κίνας, που ανακάμπτει από την πανώλη των χοίρων. Ταυτόχρονα, όπως μας ανέφερε ο κ. Κοτσέτας, στην αύξηση της τιμής έχει συμβάλλει και η πανδημία, αφού όπως μας λέει έχει αυξηθεί η ζήτηση για το προϊόν, όπως ακριβώς έγινε και μέσα στην πρώτη καραντίνα (Μάρτιος-Απρίλιος), ενώ έχουν μάλλον δυσκολέψει οι εισαγωγές από τα Βαλκάνια λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ), κ. Γιώργος Γαλογαύρος, οι τάσεις στην τιμή παραγωγού είναι ανοδικές αυτή την περίοδο. Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Βόλου πλήρωσε φέτος στο αλώνι 17 λεπτά το κιλό τον παραγωγό, ενώ παρέλαβε όπως μας εξήγησε ο κ. Γαλογαύρος, σχεδόν τις ίδιες ποσότητες με πέρσι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τάσεις στις τιμές παραγωγού είναι ανοδικές. Η ΕΑΣ Ορεστιάδας αγόρασε φέτος περί τους 1.500 τόνους καλαμπόκι προς 16 λεπτά το κιλό, ενώ πούλησε το προϊόν προς 17,5 λεπτά ανά κιλό.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τη Νιγρίτα, το προϊόν σε συντριπτικό βαθμό δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια των παραγωγών αλλά στους εμπόρους. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί έχουν δώσει με ανοιχτή τιμή, ενώ λίγοι είναι οι αγρότες στην περιοχή με αποθηκευτικές υποδομές. Κατά τα άλλα, όπως μας ανέφερε ο Στέργιος Λίτος, οι τιμές κυμαίνονται στα 15-16 λεπτά το κιλό.

Έντονη ζήτηση για ζωοτροφικά φυτά γενικώς διαπιστώνει τελευταία και ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο στη Στερεά Ελλάδα πάνε κτηνοτρόφοι για ζωοτροφές από Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο κ.λπ. που σε άλλες περιπτώσεις κατευθύνονταν στη Θεσσαλία, η οποία όμως δεν έχει φέτος μεγάλες παραγωγές, λόγω του Ιανού. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο κ. Βάγκος, εκτός από τα τριφύλλια πρώτης ποιότητας που πωλούνται από την αποθήκη πλέον ακόμα και προς 26 λεπτά το κιλό, στο καλαμπόκι (σπυρί) χύμα από αποθήκη υπάρχει επίσης μια αύξηση τιμής με πράξεις στα 21 λεπτά το κιλό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts