«Χρειάζονται μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης στήριξης για κτηνοτρόφους και ομάδες αγροτών που έχουν πρόβλημα ή θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την διάθεση της παραγωγής τους και κατά συνέπεια το εισόδημα τους»

επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την έλλειψη κρατικής μέριμνας για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ειδικά για το θέμα των λαϊκών αγορών, όπως τονίζει, σήμερα Τρίτη 14 Απρίλη, στις 11 π.μ. αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωτικής αλλά και παραγωγών λαϊκών αγορών θα συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εδώ και περίπου ένα μήνα ο ελληνικός λαός, τμήμα του οποίου είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, έχει αναλάβει την “ατομική ευθύνη” αντιμετώπισης του φονικού κορονοιού όμως η κυβέρνηση και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δεν έχουν πάρει την ευθύνη που τους αναλογεί για να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο κορονοιός και η καραντίνα.

Παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας μας, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τις οποίες ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων καμιά απάντηση δεν πήραμε από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Η αδυναμία τους να απαντήσουν σημαίνει και το αυτονόητο, ότι δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικά θετικό μέτρο για την στήριξη μας.

Χρειάζονται μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης στήριξης για κτηνοτρόφους και ομάδες αγροτών που έχουν πρόβλημα ή θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την διάθεση της παραγωγής τους και κατά συνέπεια το εισόδημα τους.

Κτηνοτρόφοι με κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την απώλεια στην τιμή κρέατος μπροστά και στο Πάσχα λόγω των μέτρων της καραντίνας. Καμιά μείωση στην τιμή του γάλατος, επιδότηση για την αγορά φθηνών ζωοτροφών.

Αγρότες που πάνε στις Λαϊκές αγορές και ιδιαίτερα με το κλείσιμο τους αυτή την περίοδο στην περιοχή μας. Ζητάμε να λειτουργήσουν άμεσα με την συμμετοχή μόνο αγροτοπαραγωγών για να διαθέτουν τα προϊόντα τους και φυσικά παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να ενταχθούν στο βοήθημα των 800 ευρώ και να υπάρχει κάλυψη για την απώλεια εισοδήματος από τις κλειστές αγορές ώστε να μην γίνουν έρμαιο στα χέρια εμπόρων που ζητάνε να αγοράσουν κοψοχρονιά τα προϊόντα τους.

Για το θέμα των λαϊκών αγορών αύριο Τρίτη 14 Απριλίου στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ και παραγωγών λαϊκών αγορών θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αγρότες που έχουν πληγεί από τα μέτρα όπως παραγωγοί κρασιού και τσίπουρου που το διέθεταν στην αγορά και τώρα αυτό είναι αδύνατο. Να υπάρξει κάλυψη του εισοδήματος.

Αγρότες που θα συναντήσουν πολύ σύντομα λόγω των καλλιεργειών τους σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή και την κάλυψη των αναγκαίων εργατών γης. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις μας με τις οποίες έγκαιρα έχουμε αναδείξει αυτή την πλευρά καθώς χρειάζονται χιλιάδες εργάτες γης για καλλιέργειες στον νομό Λάρισας. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την μετακίνηση και την διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, μεταφορά και εργασία στα χωράφια. Δεν χωράει καμιά υποτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την παραγωγή που μπορεί να ανακύψουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα.

Βεβαίως για μια ακόμη φορά αναδείχνουμε και τονίζουμε μια σειρά μέτρων που είναι απαραίτητα για αγρότες και κτηνοτρόφους:

Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια ,καθώς και μείωση των τιμών τους.

  1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.
  2. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  3. Άμεση καταβολή στο 100% από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για τα προηγούμενα χρόνια.
  4. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
  5. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν.
  6. Να δοθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ΟΓΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts