τρακτερ_χωράφια

Με τις σπορές στα χειμερινά σιτηρά να έχουν ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση στο σκληρό σιτάρι που είχε διαφανεί στα τέλη Νοεμβρίου. Οι εκτιμήσεις δείχνουν μείωση εκτάσεων 15%-20% στην Κεντρική Μακεδονία και 5%-10% στη Θεσσαλία, σε μια χρονιά που συνολικά τα χειμερινά σιτηρά αναμένεται να χάσουν στρέμματα. Πέρσι, βάσει του Ο.Σ.Δ. Ε, καλλιεργήθηκαν xxx σκληρού σίτου. Από τη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, κερδισμένο βγαίνει κυρίως το κριθάρι, ενώ σε ορισμένες περιοχές ευνοείται και το μαλακό σιτάρι. Σε επίπεδο φυτρώματος δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στη Θεσσαλία, εν αντιθέσει με αρκετές περιοχές στη Βόρεια και Βορειοδυτική Ελλάδα, όπου η απουσία βροχοπτώσεων στέρησε από πολλούς παραγωγούς τη δυνατότητα να σπείρουν.  Ως συνέπεια, αρκετοί εξ αυτών σκέφτονται τη λύση του ηλίανθου.

Σημαντική η πτώση στο σκληρό, ανεβαίνει το κριθάρι

Από 5% έως 10% εκτιμούν τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σκληρού σίτου στη Θεσσαλία γεωπόνοι και γνώστες τις αγοράς σποροπαραγωγής. Μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, από τον Δομοκό Φθιώτιδας: «Οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες. Το φύτρωμα εξελίσσεται ομαλά, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα από το χιόνι». Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από την Καρδίτσα, Δήμος Κατσής. Φαίνεται ότι τα στρέμματα στο σκληρό θα είναι λιγότερα, με μια μείωση μεταξύ του 5% – 10%. Σίγουρα η τιμή του σιταριού δεν ήταν αυτή που ήθελε ο κόσμος.

Επίσης, βλέπουμε άνοδο στο καλλιεργούμενο κριθάρι, ενώ αρκετοί παραγωγοί  έβαλαν φέτος μαλακό σιτάρι. Άλλωστε, η περσινή χρονιά ήταν από τις ελάχιστες όπου για κάποιο διάστημα η τιμή στο μαλακό ήταν υψηλότερη από το σκληρό». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιολογικών Φρούτων και Λαχανικών Τρικάλων, Δημήτρης Βράτζας, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Πιστεύω ότι οι εκτάσεις των χειμερινών σιτηρών θα είναι σχεδόν ίδιες συνολικά, ελαφρώς μειούμενες. Στο σκληρό σιτάρι υπάρχει πράγματι μείωση. Ό,τι έχασε σε στρέμματα θα το πάρει κυρίως το κριθάρι, είτε το συμβολαιακό, είτε για κτηνοτροφική χρήση. Εδώ να σημειώσουμε ότι η μείωση στο σκληρό δεν ανταποκρίνεται στην πτώση που παρατηρείται στον πιστοποιημένο σπόρο»

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts