Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Έντονες διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής λόγω των τιμών της ενέργειας

Έντονες διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής λόγω των τιμών της ενέργειας

Αγροτικά Νέα 🕔October 12, 2021

Ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της βρίσκεται αντιμέτωπος με την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων – κυρίως λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των μεταφορών και οι συνέπειες της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα του COVID-19 D, ιδίως στην Ασία, έχουν έντονο διαταρακτικό αντίκτυπο στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο των εντάσεων, η φετινή φθινοπωρινή έκδοση της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών των αγροτικών προϊόντων, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 8 Οκτωβρίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει μια λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων αλλά και των προοπτικών για κάθε έναν από τους αγροδιατροφικούς τομείς που καλύπτει.

Αροτραίες καλλιέργειες

Η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ βρίσκεται σε άνοδο, με προβολή 294,8 εκατομμυρίων τόνων για το 2021/22, αύξηση 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η αύξηση υποστηρίζεται κυρίως από την ανάκαμψη της παραγωγής σίτου, που εκτιμάται σε 131 εκατομμύρια τόνους, 11,9% υψηλότερη από πέρυσι.

Με υψηλές τιμές και ευνοϊκές συνθήκες για τους βοσκότοπους στην ΕΕ, η χρήση σιτηρών για ζωοτροφές προβλέπεται ότι θα είναι σταθερή για το 2021/22, σε 162,2 εκατομμύρια τόνους.

Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων της ΕΕ ανέκαμψε από το χαμηλό του περασμένου έτους, και εκτιμάται σε 30,4 εκατομμύρια τόνους για το 2021/22, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2020/21.

Ομοίως, η παραγωγή πρωτεϊνικών καλλιεργειών στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 4,8 εκατομμύρια τόνους το 2021/22, αύξηση 11,3% σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της περιοχής των καλλιεργειών κατά 13,4%.

Όσον αφορά τα ζαχαρότευτλα, η πρόβλεψη για το 2021/22 είναι ευνοϊκότερη από την περσινή σεζόν, με πρόβλεψη απόδοσης 75,1 τόνων ανά εκτάριο.

Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει τους 113 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 13,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr