Δίνεται η δυνατότητα πλέον σε αγρότες να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες, σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας που συζητήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και προγραμματίζεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος την Πέμπτη.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στο σημείο που αφορούσε ζητήματα αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπου προβλέπεται μέσω των κοινοτήτων κάλυψη του 40% της επένδυσης από ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα, το εν λόγω σχέδιο νόμου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, τη σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, ο  κ. Σταθάκης, για τη γεωθερμία τόνισε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει μια ώθηση σε έναν κλάδο στον οποίο η χώρα έχει τεράστιο δυναμικό» και ότι πρόκειται για μια κίνηση που «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Επίσης, σημείωσε ότι από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων προκύπτει ευρύτερη αποδοχή της συγκεκριμένης παρέμβασης. Ακολούθως αναφέρθηκε στα ζητήματα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα που δίνεται πλέον στους αγρότες για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπου προβλέπεται κάλυψη του 40% της επένδυσης από ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ο υπουργός έθεσε εξάμηνο χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωσή του. Σημείωσε ότι «με αυτόν κλείνει ο κύκλος των αναδιαρθρώσεων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς» και πλέον «εκκρεμεί μόνο το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε. Η, για το οποίο θα έρθει μια τροπολογία αύριο». Υπερασπίστηκε τη συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε αυτή την περίπτωση τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. Σε μικτές εταιρείες, όπου το κράτος διατηρεί το 51%. «Αυτό θεωρούμε ότι είναι πιο πετυχημένο μοντέλο, κοινός τόπος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στο εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα του Α.Δ.Μ.Η. Ε, ο οποίος σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχει κάνει εξαιρετικά σημαντικά επενδυτικά έργα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts