Σας καλούμε να προβείτε σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση των προβλέψεων για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αθώς και για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του κλάδου της εκτατικής βοοτροφίας.

Επιστολή της Ένωσης Εκτροφέων Βραχυκερατικής για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Θέμα: Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΣΣ ΚΑΠ, 2023-2027) – Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

σε συνέχεια της ανάρτησης των κειμένων του ΣΣ ΚΑΠ (2023-2027) από το ΥΠΑΑΤ και σχετικών πρόσφατων δημοσιευμάτων στον αγροτικό τύπο για το θέμα, επιθυμούμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας, να δηλώσουμε τις διαφωνίες μας ως προς τα ποσά που έχουν ανακοινωθεί και να ζητήσουμε συγκεκριμένες διευκρινήσεις, με βασικότερη το αν κάποιος βοοτρόφος – στην εκμετάλλευση του οποίου γεννιέται ο μόσχος – δικαιούται να λάβει δύο (2) συνδεδεμένες ενισχύσεις και συγκεκριμένα την «Α και Β» ή την «Α και Γ», ανάλογα με το αν ο ίδιος βοοτρόφος θα οδηγήσει το ίδιο ζώο σε σφαγή στην ηλικία των 11-12 μηνών ή στους 14-20 μήνες.

Αντιλαμβανόμενοι τη στόχευση των προτεινόμενων από το ΥΠΑΑΤ μέτρων και υποστηρίζοντας σαφώς την εκτατική βοοτροφία σε όλη τη χώρα και ειδικά σε απομακρυσμένες και δημογραφικά φθίνουσες περιοχές, τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζουμε είναι τα εξής:

  1. Σε πολλά σημεία του κειμένου του ΣΣ ΚΑΠ (2023-2027), καθώς και στα συνοδευτικά αρχεία, αναφέρονται στόχοι όπως «Καλύτερη στόχευση των προαιρετικών συνδεδεμένων ενισχύσεων», η «Μείωση των ανισοτήτων στην κατανομή των συνολικών ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση», η «Αύξηση της αξίας παραγωγής και της παραγωγικότητας στην κρεοπαραγωγό βοοτροφία και πιο ορθολογική διανομή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βοείου κρέατος» και η «Μείωση της ελλειμματικότητας στα κτηνοτροφικά προϊόντα (χοιρινό κρέας, βόειο κρέας, αγελαδινό γάλα) και τις ζωοτροφές (κτηνοτροφικά σιτηρά και σόγια)», οι οποίοι είναι απολύτως ορθοί. Όμως με τις προβλέψεις που έχουν κατατεθεί στο ίδιο ΣΣ όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας, δεν φαίνεται αυτοί οι στόχοι να είναι επιτεύξιμοι, μεταξύ άλλων, διότι δεν δίνεται καμία έμφαση στην στήριξη των ελληνικών εκτροφών.
  2. Η σημαντική μείωση του ποσού για τις γεννήσεις στην εκτροφή από θηλυκά ζώα ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, από τα περίπου 150 ευρώ της τρέχουσας ΚΑΠ (2014-2020) στα 32 ή 40 ευρώ στο μέλλον ανατρέπει πλήρως τα οικονομικά δεδομένα των βοοτρόφων, και ειδικά αυτών που πωλούν ζώντες μόσχους σε παχυντές στην ηλικία των 4-10 μηνών και δεν τα οδηγούν οι ίδιοι στο σφαγείο, κυρίως λόγω ελλιπών υποδομών στις εκτροφές τους και υψηλότατου κόστους διατροφής των μόσχων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts