Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Ενεργοί αγρότες αυτόματα οι δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων έως 5.000 ευρώ στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ

Ενεργοί αγρότες αυτόματα οι δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων έως 5.000 ευρώ στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ

Αγροτικά Νέα 🕔October 29, 2021

Μεγάλο πισωγύρισµα στο σχεδιασµό για τον ορισµό του ενεργού αγρότη στην ερχόµενη ΚΑΠ, αποτελεί η σκέψη του ΥΠΑΑΤ, να ενεργοποιήσει την παράγραφο του ευρωπαϊκού κανονισµού που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-µέλη να θεωρήσουν ενεργούς αυτόµατα όσους λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις.

 

Η σχετική δυνατότητα είχε ενεργοποιηθεί στα πλαίσια της τρέχουσας ΚΑΠ (ΦΕΚ 147/Β/22-1-2015, Άρθρο 3, παράγραφος 3).

Οπότε, εφόσον οι αρµόδιες αρχές προχωρήσουν µε αυτόν τον τρόπο το σχεδιασµό του στρατηγικού σχεδίου, γυρνάµε πάλι στα ίδια, µε ό,τι και να σηµαίνει αυτό για το αφήγηµα που ακούγεται αρµοδίως στις διαβουλεύσεις ότι την ερχόµενη περίοδο οι ενισχύσεις θα πάνε µόνο σε αυτούς που πραγµατικά παράγουν.

Εν ολίγοις, σε αυτή την περίπτωση το 2023 θα θεωρηθούν αυτόµατα ενεργοί όσοι έλαβαν άµεσες ενισχύσεις το 2022 έως και 5.000 ευρώ. Σηµειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο έγινε το πρώτο έτος εφαρµογής της τρέχουσας ΚΑΠ (2015) όπου µέτρησαν οι επιδοτήσεις του 2014.

Αυτός µάλιστα είναι και ένας έµµεσος τρόπος να αντιµετωπιστεί η µη ενεργοποίηση του καθεστώτος «µικροκαλλιεργητών» στην ερχόµενη περίοδο, όπου όπως είχε εφαρµοστεί, εξαιρούσε από ελέγχους και ορισµένες προϋποθέσεις όσους λάµβαναν επιδοτήσεις µέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ.

Για όσους τώρα λαµβάνουν άµεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ, εδώ τα πράγµατα µένουν να αποσαφηνιστούν.

Ο τρέχον εθνικός κανονισµός αναφέρει:

«Γεωργοί οι οποίοι έλαβαν για το προηγούµενο οικονοµικό έτος άµεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άµεσων γεωργικών ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από µη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο : https://www.agronews.gr