βαμβάκι

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

 

1. Στόχοι
1.1. Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2.Η έγκαιρη ενημέρωση που αφορά την περίοδο κατά την έναρξη του ανοίγματος των πρώτων καρυδιών, και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3. Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο,όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

2. Διαπιστώσεις
Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες τοποθεσίες των Δ.Δ. Τερψιθέας και της ευρύτερης περιοχής του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα και κυρίως του Δ.Δ. Θετιδίου Φαρσάλων, όπου διαπιστώνονται πολύ υψηλές συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού σε ορισμένες τοποθεσίες των Δ.Δ. Κραννώνα και Δοξαρά, ενώ πολύ υψηλές συλλήψεις παρουσιάζονται σε ορισμένες περιοχές του Δ.Δ. Νίκαιας.
Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας, προς το παρόν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω απ’ το όριο επέμβασης σε ορισμένες μόνο περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.
Αντίθετα, από ελέγχους υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας σε καρύδια που δειγματίστηκαν από βαμβακοχώραφα, διαπιστώνεται προσβολή από ρόδινο σκουλήκι άνω του ορίου επέμβασης σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Όσον αφορά στην 3η γενεά του πράσινου σκουληκιού που διανύουμε, η Υπηρεσία μας συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς κυρίως των όψιμων φυτειών, στην περίπτωση που διαπιστώσουν τουλάχιστον πέντε (5) ζωντανές προνύμφες σε 100 βαμβακόφυτα, να προβούν σε καταπολέμηση με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας τονίζει ότι η συγκεκριμένη γενεά του ρόδινου σκουληκιού μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα της παραγωγής, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί των οψιμότερων φυτειών θα πρέπει να τις ελέγχουν επισταμένως και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στο παρόν στάδιο των βαμβακοφυτειών συνιστάται στους παραγωγούς να επέμβουν με χημικά σκευάσματα εάν μετά από δειγματοληψία 100 καρυδιών διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών.
Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agrocapital.gr

Recommended Posts