ryzi_1

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση έχει έρθει πλέον ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ρυζιού, καθώς το καταστατικό για την ίδρυση του νέου φορέα, που θα επιτρέψει στους υφιστάμενους επιμέρους «κρίκους» του κλάδου να σχηματοποιηθούν σε μια ενιαία ισχυρή «αλυσίδα» εκπροσώπησης και προάσπισης των συμφερόντων του, βρίσκεται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

 

Για το φιλόδοξο εγχείρημα, που οδηγεί στη σύμπραξη των παραγωγών, με τους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές μονάδες και τις επιχειρήσεις διακίνησης του προϊόντος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής δήλωσε πως το σκεπτικό είναι «η ισχύς εν τη ενώσει για να πετύχουμε το καλύτερο για τον κλάδο, αλλά και τη βιωσιμότητά μας».

Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Agronews, από τις 25 Ιανουαρίου του 2018, οι βάσεις για τη συγκρότηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού τέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που είχε συγκληθεί την ίδια ημέρα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων συνεταιρισμών και των βιομηχανιών μεταποίησης του χώρου, οι οποίοι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για το καλό της δυναμικής καλλιέργειας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε εκείνη τη συνάντηση είχαν δώσει το παρόν εκπρόσωποι από τους συνεταιρισμούς Α’ και Β’ της Χαλάστρας, από την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, από την ΕΑΣ Λαμίας και από τις Σέρρες, ενώ μήνυμα υπέρ της πρωτοβουλίας είχε στείλει και η ΕΑΣ Καβάλας, ενώ από την πλευρά των μεταποιητών μετείχαν ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Ορυζοβιομηχανιών Ελλάδος, Σταύρος Μπέγκας, και εκπρόσωποι από τις Euricom, Agrino, 3Α, Σπανού, Καμανάς, Γκιλιάμης, Αρναουτέλης κλπ.

«Θα προσπαθήσουμε να δούμε τί συμβαίνει με τη χρήση των σπόρων, με τα αγροχημικά που έχουμε στη διάθεσή μας και τα οποία είναι πολλές φορές σε ανεπάρκεια, να φροντίσουμε ώστε το προϊόν να μη φεύγει ανεπεξέργαστο από την Ελλάδα, διότι με αυτό τον τρόπο όλη την υπεραξία την απολαμβάνουν οι ξένοι, να δούμε τί θα γίνει με τις εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες και φυσικά να διαφημίσουμε το πολύ ποιοτικό ελληνικό ρύζι, ώστε να το προτιμούν οι Έλληνες γιατί πέραν των άλλων παράγεται και στη χώρα μας», είχε δηλώσει, τότε, ο Σταύρος Μπέγκας, προσθέτοντας πως επιδίωξη του νέου σχήματος θα είναι να υπερασπιστεί την καλλιέργεια ρυζιού τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στις Βρυξέλλες.

Στη λογική αυτή, λοιπόν, και μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, ο κ. Κουιμτζής ανέφερε ότι στις προτεραιότητες των παραγωγών και των μεταποιητών ρυζιού, είναι να ανακτήσουν τις χαμένες αγορές και να αναζητήσουν νέες, δίδοντας τη δυνατότητα στον κλάδο να «πατήσει σε περισσότερες βάρκες», διότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν 80% των ποσοτήτων εξάγεται στην Τουρκία.

«Η αλήθεια είναι ότι μας προβληματίζει και μας ανησυχεί έντονα το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας γίνονται σε μια μόνο αγορά, αυτή της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Κουιμτζής, υπενθυμίζοντας πως στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν το ελληνικό ρύζι εξάγονταν σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, εξασφαλίζοντας στον παραγωγό καλύτερες τιμές για το προϊόν.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας  αυτή τη στιγμή γίνονται σοβαρές προσπάθειες να ανοίξουν οι «πόρτες» για τις αγορές των ΗΠΑ και των σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που θα τους καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικούς. «Δυστυχώς, χάσαμε τις αγορές όπου είχαμε παρουσία, αφού αυτές στράφηκαν σε άλλες νέες ποικιλίες ρυζιού, τις στρόγγυλες, τύπου «Σελένιο» και είχαν μπει στον «πάγο» οι προσπάθειες για το άνοιγμα των νέων», είπε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη συνεισφορά του κλάδου, στον οποίο απασχολούνται χιλιάδες αγρότες, τροφοδοτώντας μια ισχυρή μεταποιητική βιομηχανία ο κ. Κουιμτζής ανάφερε πως έρχονται και πάνω από 100 εκατ. ευρώ, έσοδα από τις εξαγωγές. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού ρυζιού, λέγοντας ότι μετά από μια διετία δύσκολη το τελευταίο διάστημα η τιμή παραγωγού είναι ικανοποιητική.

«Η μέση τιμή πώλησης θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 30-35 λεπτά το κιλό, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται σε 28-29 λεπτά, ή και παραπάνω λόγω αύξησης των φορολογικών κι ασφαλιστικών εισφορών για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια», ανέφερε, ενώ τόνισε πως «πριν από 20 ημέρες πιάσαμε τα 33 λεπτά το κιλό για την ποικιλία Japonica, που αφορά και στο 70% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, από 22-23 λεπτά το κιλό το προηγούμενο διάστημα. Πρόπερσι πουλούσαμε το Japonica στα 26 λεπτά το κιλό», υπογράμμισε ο κ. Κουϊμτζής.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agronews.gr

Recommended Posts