Ημερίδα για την δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου για τον αλιευτικό τουρισμό, πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν ενημέρωση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ARIEL ενώ παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική δράση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος και αφορά στη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου για τον αλιευτικό τουρισμό.
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε μια πολύ μεγάλη σε μήκος ακτογραμμή και μοναδικές λιμνοθάλασσες και έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε τη θάλασσα δίπλα μας, εντούτοις δεν έχουμε αναδείξει την αλιευτική μας παράδοση και δεν έχουμε αξιοποιήσει τη δυνατότητα που μας προσφέρει η αλιευτική δραστηριότητα.
Η προοπτική ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, που εφαρμόζεται ήδη σε πολλά μέρη της Ευρώπης, αποτελεί ζητούμενο για εμάς και τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε επιτέλους δράση, για να επωφεληθούμε από όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός.  Είμαι σίγουρος πως, με τους κατάλληλους χειρισμούς από τη μεριά μας αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε και σε αγαστή συνεργασία με τους αλιείς μας, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός διεθνής αλιευτικός προορισμός.
Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία μπορούν να προσελκύσουν πολλούς επιπλέον τουρίστες από ότι σήμερα, οι οποίοι εκτός από τις ομορφιές του τόπου μας θα μπορούν να απολαύσουν το  ψάρεμά τους, σε χώρους που θα έχουν διαμορφωθεί για αυτό το σκοπό. Η ανάπτυξη αλιευτικών δραστηριοτήτων από τους επαγγελματίες αλιείς με σκοπό την ψυχαγωγία των τουριστών και τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας προσφέρει σημαντικά οφέλη στον κλάδο, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον η ενασχόληση των τουριστών με την αλιευτική δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψη τους στα σπίτια των ψαράδων για την εκμάθηση τοπικών τρόπων μαγειρέματος και γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων, για τα οποία οι ίδιοι οι τουρίστες κατάφεραν να ψαρέψουν.
Με την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού έχει διαπιστωθεί σε όλες τις περιπτώσεις που έχει αξιοποιηθεί, πως δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ εντάσσονται και νεαρότερα άτομα στην αλιεία.
Επιτυγχάνεται επίσης καλύτερο και ξεκούραστο μεροκάματο για τους ψαράδες, ενώ αναπτύσσεται η συνεργασία, τόσο μεταξύ των ίδιων των αλιέων, όσο και μεταξύ άλλων επαγγελματικών κλάδων στην τοπική κοινωνία.
Και μη ξεχνάμε πως οι τουρίστες που θα επισκεφτούν την περιοχή μας, μαζί με τον αλιευτικό τουρισμό θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και τα αγροτικά μας, ενώ φεύγοντας θα παίρνουν μαζί τους και  παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά προϊόντα».
Όπως υπογράμμισε ο Θ. Βασιλόπουλος: «Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία Πανηλειακής Ομοσπονδίας
με τη συνέργεια των αλιευτικών συλλόγων Κακόβατου, Παλουκίου, Κατακόλου και Κυλλήνης.
Το αρμόδιο τμήμα αλιείας της ΔΑΟΚ Ηλείας, αλλά και η κεντρική Διεύθυνση Αλιείας βρίσκονται στον πλευρό των αλιέων καταγράφοντας τα αιτήματα τους και βρίσκοντας λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν. Ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο προς το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας για αύξηση των μέτρων των αλιευτικών σκαφών από τα 15 που είναι σήμερα στα 18 μέτρα.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.protinews.gr

Recommended Posts