Συστάσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.
Ο μύκητας του κυκλοκονίου δημιουργεί χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες («μάτια παγωνιού»), στην πάνω επιφάνεια των φύλλων.
Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η πρόωρη και έντονη φυλλόπτωση και η εξασθένηση των δένδρων. Για την δημιουργία νέας μόλυνσης, χρειάζεται σταγόνα νερού (βροχή ή δροσιά) και θερμοκρασίες 9-25ο C. Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν την πηγή μολυσμάτων για τις φθινοπωρινές μολύνσεις.
Υπάρχουν ελαιώνες με σοβαρές προσβολές από τον μύκητα.
Οδηγίες: Όπου η ασθένεια δημιουργεί πρόβλημα, να γίνει επέμβαση όταν το μήκος της νέας βλάστησης φτάσει τα 2-5 εκ. Αν συνεχίζονται οι προσβολές να γίνει επανάληψη της επέμβασης μετά από 2-3 εβδομάδες. Η αραίωση της κόμης διευκολύνει τον αερισμό μειώνοντας έτσι την υγρασία στο φύλλωμα.
Να σημειωθεί ότι ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα και ιδιαίτερα με βορδιγάλειο πολτό (1%), όταν εφαρμόζεται σε περιόδους υψηλής υγρασίας, προκαλεί πτώση των προσβεβλημένων φύλλων, η οποία είναι επιθυμητή στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
Πυρηνοτρήτης
Οι προνύμφες του εντόμου αυτή την εποχή τρέφονται από τη νεαρή βλάστηση.
Οδηγίες: Οι ζημιές από το φάγωμα της νεαρής βλάστησης είναι ελάχιστες.
Δεν συνιστάται καμία επέμβαση αυτή την περίοδο.
Καλοκόρις
Οι νεαρές νύμφες προτιμούν κάποια ζιζάνια (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, σινάπι, ζοχός, μολόχα, αγριοσέλινο κλπ) τα οποία αν δεν βρουν στον ελαιώνα ανεβαίνουν στα δένδρα.
Οι προσβολές ξεκινούν από τα αρχικά στάδια της βλάστησης, μέχρι το στάδιο του μούρου. Οι προσβολές από το έντομο είναι συνήθως περιοδικές και σποραδικές.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.neapaseges.gr