ελιά, ελαιόδεντρο, ελαιοπαραγωγοί, ημερίδα, χαλάζι

Περνώντας μέσα από μία κρίσιμη περίοδο του χειμώνα, η ελιά προσπαθεί να σχηματίσει τους βλαστούς, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να επιτευχθεί μία πλούσια ανθοφορία. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το φυτό και η εικόνα που αποκομίζουμε από τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας είναι θετική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και πλούσια καρποφορία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, είναι πολλοί και για αυτό το λόγο οι παραγωγοί, θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Η πρόληψη από διάφορες ασθένειες και εντομολογικές προσβολές, βοηθά, τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Σημαντικότερος παράγοντας για την καλλιέργεια της ελιάς είναι η δακοκτονία. Όπου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Όλοι όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Προσοχή στο γλοιοσπόριο

Σύμφωνα με τον Κ. Λαμπρινό, γεωπόνο από τη Μεσσήνη Μεσσηνίας, η χρονιά για την ελιά εξελίσσεται ομαλά. «Πέρυσι περάσαμε δύσκολα, η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη. Φέτος η εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα είναι θετική. Μπορούμε να μιλάμε για τη χρονιά της ελιάς, δηλαδή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια και αυτό εξάλλου φαίνεται και από την όψιμη περίοδο που διανύουμε. Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η ανθοφορία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Απριλίου».

Αναφερόμενος στο θέμα των προσβολών από το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο, ο κ. Λαμπρινός δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά το θέμα του κυκλοκόνιου, οι προσβολές ήταν ελάχιστες και οι παραγωγοί, οι οποίοι έκαναν τους προβλεπόμενους ψεκασμούς, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Επειδή όμως το γλοιοσπόριο εμφανίζει τα αποτελέσματα του το φθινόπωρο, θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν ψεκασμούς αυτή την εποχή ώστε να προλάβουν την προσβολή του καρπού. Η χρήση διασυστηματικών μυκητοκτόνων έχει καλύτερα αποτελέσματα»

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts