Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου μεγάλοι παίκτες της αγοράς ελαιολάδου από τη γείτονα  έχουν δώσει ήδη προσφορές.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι καθαρά τα ελαιόλαδα και υψηλής ποιότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της εξασφάλισης της ποιότητας, σύσκεψη της επιστημονικής – συμβουλευτικής επιτροπής για τη φυτοπροστασία συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, κ. Μανόλης Χνάρης, όπου και συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση άλλων μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου.

Η επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς να επιδιώκουν την όσο το δυνατόν πρώιμη συγκομιδή, συνυπολογίζοντας τα παρακάτω:

  • Τις χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.
  • Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).
  • Την επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Η πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.
  • Τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, έναρξη βροχοπτώσεων. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
  • Τη διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Η πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψης των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.
  • Σε πρώιμες περιοχές και δέντρα μέτριου φορτίου καρποφορίας, η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου, με προτεραιότητα στα αρδευόμενα χωράφια. Ακόμα και για τις όψιμες περιοχές και τα φορτωμένα δέντρα, καλό είναι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή εντός του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου επισημαίνονται τα παρακάτω για τους παραγωγούς:

Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται σε εξέλιξη, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Σε περίπτωση πρώιμης συγκομιδής και για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι παραγωγοί θα πρέπει να σημαίνουν τα ελαιοτεμάχια τους με τρόπο εύκολα αντιληπτό στα συνεργεία ψεκασμού και να ενημερώνουν έγκαιρα τον εργολάβο ή τον υπεύθυνο αρχιεργάτη, ώστε να εξαιρούνται του ψεκασμού.

Σε όψιμες περιοχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε αυστηρά το χρόνο τελευταίας επέμβασης από τη συγκομιδή για κάθε φυτοπροστατευτικό που χρησιμοποιούμε.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου ελαιουργών Χανίων, κ. Μιχάλης Χαιρετάκης, ο αναπληρωτής διευθυντής ΔΑΟ Κρήτης, κ. Κώστας Φωτάκης, η διευθύντρια ΔΑΟΚ Χανίων, κα Μαρία Μυλωνάκη, καθώς επίσης οι υπεύθυνοι δακοκτονίας, Μαλανδράκη Ελένη από τα Χανιά και ο Κώστας Ζουλάκης από το Ρέθυμνο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts