Το ΥπΑΑΤ θα προχωρήσει σε διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης αιτήσεων στήριξης και αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων με πληροφοριακά συστήματα άλλων αρμόδιων αρχών.
Το ΥπΑΑΤ θα προχωρήσει σε διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης αιτήσεων στήριξης και αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων με πληροφοριακά συστήματα άλλων αρμόδιων αρχών, με στόχο την αυτοματοποίηση του ελέγχου περιβαλλοντικών όρων για κάθε αγροτεμάχιο.
Στόχος θα είναι να γίνει πιο αυστηρός έλεγχος στη δημιουργία των ζωνών ανάσχεσης στα αγροτεμάχια που γειτνιάζουν σε επιφανειακά υδατικά συστήματα και αποτελεσματικότερη η προστασία των υδατικών πόρων, όπως αναφέρει το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, με τη δημιουργία των ζωνών ανάσχεσης στα αγροτεμάχια που γειτνιάζουν σε επιφανειακά υδατικά συστήματα γίνεται αποτελεσματικότερη η προστασία των υδατικών πόρων.
Έτσι όσα αγροτεμάχια γειτνιάζουν με επιφανειακά υδάτινα σώματα (ποτάμια, λίμνες, ρέματα, κανάλια αποστράγγισης, τάφρους αλλά και κανάλια άρδευσης) θα πρέπει να διατηρούν ζώνη ανάσχεσης τουλάχιστον 3 μέτρα από το τοίχος του υδάτινου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιούν κανάλι άδρευσης θα πρέπει να αφήνουν ακαλλιέργητα 3 μέτρα από το αγροτεμάχιο σε όλο το μήκος του καναλιού. Το ίδιο ισχύει για αγροτεμάχιο που γειτνιάζει με κανάλι αποστράγγισης (χαντάκι).
Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι παραγωγοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια ζώνη ελάχιστου πλάτους 6 μέτρων κατά μήκος των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων. Η εφαρμογή κοπριάς δεν επιτρέπεται σε αποστάσεις 10 μέτρων και 20 μέτρων για στερεή και υγρή κοπριά αντιστοίχως, από επιφανειακά υδάτινα σώματα.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agrotypos.gr