Με την αγορά να παραμένει σε απραξία και τις τιμές να έχουν συρρικνωθεί αισθητά, στάση αναμονής κρατούν και οι παραγωγοί, προσδοκώντας να αντιστραφεί η εικόνα κυρίως μετά το Πάσχα.

Το διάστημα της απραξίας κυμαίνεται ανά περιοχή, με τη Λακωνία να εμφανίζει αυτή την εικόνα για σχεδόν δύο μήνες, το Ηράκλειο για περίπου 20 ημέρες, ενώ αντίστοιχα κινούνται Μεσσηνία και Χανιά. Μετά την είσοδο στην αγορά της ισπανικής παραγωγής, παρατηρήθηκε συρρίκνωση των τιμών, ακόμα και για τους Ισπανούς παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν τη συνδρομή της κυβέρνησης για ρύθμιση της αγοράς. Tο προηγούμενο διάστημα, δε, πρότειναν ακόμη και εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει, καθώς τα όρια τιμών του μέτρου είναι χαμηλότερα των τιμών που επικρατούν.

Πολλοί Ιταλοί έμποροι που προμηθεύονταν από την ελληνική αγορά παραμένουν απόντες ή κινούνται πολύ συγκρατημένα, ζητώντας ποσότητες σε χαμηλές τιμές. «Τον χειμώνα, είχαν απευθυνθεί στην Ισπανία, ενώ αυτήν τη χρονική περίοδο περιμένουν να δούν πού θα καταλήξει το ισπανικό “χρηματιστήριο – δημοπρατήριο”», παρατηρεί ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του Α. Σ Μολάων-Πακιών στη Νότια Λακωνία, μία περιοχή από όπου παραδοσιακά οι Ιταλοί προμηθεύονται ελαιόλαδο.

Οι τιμές, αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, κυμαίνονται μεταξύ 2,50-2,70 ευρώ/κιλό για ελαιόλαδα έως 6 /10 στο Ηράκλειο, στα 2,65 ευρώ για τα έξτρα μέχρι πέντε γραμμές και 2,70 για το Π. Ο. Π Κολυμπαρίου στα Χανιά, ενώ στη Μεσσηνία είναι μέχρι 2,50 ευρώ τα 5/10. Στη Νότια Λακωνία, η τελευταία πώληση μικρής ποσότητας 28 τόνων, που πραγματοποίησε ο Α. Σ Ασωπού προ δεκαπενθημέρου, έπιασε τα 3,35 ευρώ, ωστόσο δεν αρκεί για να καθορίσει τιμή περιόδου, σχολιάζει ο κ. Ντανάκας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts