Στα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων, με λίγες περιπτώσεις ελαφρών αυξήσεων, κινούνται οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ. Οι τιμές του έξτρα παρθένου 0,3 οξύτητας στην Κρήτη κυμαίνονται μεταξύ 2,70-3,15 ευρώ/κιλό, στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,70-2,80 ευρώ/κιλό και στη Λέσβο στα 2,70 ευρώ/κιλό. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία κυμαίνονται μεταξύ 2,40-3,67 ευρώ και στην Ιταλία από 4,75 έως 6,15 ευρώ/κιλό.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Δρ. Νικ. Μιχελάκη, επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ, φαίνεται να είναι συνέπεια των νεότερων δεδομένων της Ε. Ε και των εκτιμήσεων για την παραγωγή, που δίδονται από διεθνείς εμπειρογνώμονες. Με βάση τα δεδομένα, η μέχρι σήμερα παραγωγή σε Ιταλία και Ελλάδα, όπου η συγκομιδή έχει σχεδόν τελειώσει, φέρεται πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, όμως, η παραγωγή της Ισπανίας, η οποία είχε εκτιμηθεί αρχικά παρά πολύ υψηλή, φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη. Ειδικότερα, τα νεότερα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στην Ιταλία είχαν παραχθεί 166. 000 τόνοι, στην Ελλάδα 105. 000, στην Πορτογαλία 84.000 και στην Ισπανία 720.000 τόνοι.

Ωστόσο, η συγκομιδή στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία εκείνη την περίοδο άγγιζε το 70%-90%, ενώ στην Ισπανία, που καθυστέρησε λόγω βροχοπτώσεων, είχε ολοκληρωθεί περίπου το 50%-60%. Με βάση τα στοιχεία αυτά, σχολίασε ο Νίκος Μιχελάκης, οι αρχικές εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς τα κάτω τόσο σε επίπεδο Ε. Ε όσο και για την Ισπανία, η οποία αναμενόταν να καλύψει το έλλειμμα των υπολοίπων.

Τα νεότερα δεδομένα της Ισπανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) αναφέρουν ότι η καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω των έντονων βροχοπτώσεων είχε επιπτώσεις και στην απόδοση του ελαιοκάρπου σε λάδι, η οποία μέχρι τον Δεκέμβριο είχε πέσει στο 17,5%, έναντι του 20%-25% που είναι κανονικά.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts