Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Εκτός αποζημιώσεων παγετού μήλα, αχλάδια και όψιμες ποικιλίες κερασιών

Εκτός αποζημιώσεων παγετού μήλα, αχλάδια και όψιμες ποικιλίες κερασιών

Αγροτικά Νέα 🕔November 9, 2021

Θέμα μη καταβολής αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς σε παραγωγούς μήλων, αχλαδιών και όψιμων ποικιλιών κερασιών θέτει η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητά το ταχύτερο δυνατό να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, διότι για την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την επόμενη χρονιά.

Ανακλητικά το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη

Αρ.πρ.3759

Προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Κο Λυκουρέντζο Ανδρέα

Μετά τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που επλήγησαν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, οι παραγωγοί από ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα από τον παγετό της Άνοιξης 2021, οι ζημιές σε οπωροφόρα δέντρα στην Μακεδονία ήταν μαζικές και σε ορισμένες περιοχές καθολικές.

Δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν να αποζημιωθούν άμεσα όσοι επλήγησαν από τον παγετό της Άνοιξης, αλλά έως σήμερα έχει δοθεί μόνο το 40% σε επιτραπέζια ροδάκινα-βερίκοκα -νεκταρίνια και δεν έχει δοθεί σε μήλα και αχλάδια. Όπως και προ 3 ημερών σε πρώιμα κεράσια.

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί παραγωγοί με όψιμες ποικιλίες κερασιών, όπου δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ σύμφωνα με τον Ν.4820/2021 «Οργανικός Νόμος του ελεγκτικού συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις του Ν.4839/2021» άρθρα 208 – 209 για προανθικό στάδιο.

«Κατά όμοιο τρόπο με εκείνον της παρ.β’ δύναται προκαταβολή μέχρι και ποσοστού 40% της αποζημίωσης, όσοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο ,εντασσόμενος στο ειδικό(AD.HOC) πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τον παγετό της Άνοιξης 2021» το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο παραπάνω πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται όλες οι ζημιές από 15/2/2021 μέχρι 20/4/2021 στις καλλιέργειες που ήταν σε προωθητικό στάδιο και καλύπτονται από τον μηχανισμό ασφάλισης του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.ΓΑ),για το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο. Για τις ζημιές της παρούσας περίπτωσης εφαρμόζεται η παρ. α’

Σας ζητούμε το ταχύτερο δυνατό να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ,έτσι ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, διότι για την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την επόμενη χρονιά.

Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω του πρώτου και αυστηρότερου LOCKDOWN, όπου δημιουργήθηκαν πολλές εκκρεμότητες στους παραγωγούς οι οποίες είναι οι κάτωθι:

1.Κάποιοι παραγωγοί δεν έκαναν καθόλου προσωρινές δηλώσεις

2. Κάποιοι παραγωγοί έκαναν προσωρινές δηλώσεις αλλά όχι οριστικές.

3.Κάποιοι παραγωγοί λόγω της μεγάλης σύγχυσης που επικράτησε από την πανδημία, άλλες ποικιλίες δήλωσαν στις προσωρινές τους δηλώσεις και άλλες στις οριστικές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr