Η έκθεση αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των νέων τεχνολογιών στη γεωργία.

Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη βιωσιμότητα στην παραγωγή τροφίμων, πρέπει να επικεντρωθούμε στις ψηφιακές λύσεις. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της έκθεσης που εκπόνησε το Ίδρυμα Barilla.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή που διοργανώθηκε στο Μιλάνο.

Οι ήδη περιορισμένοι πόροι του πλανήτη εξαντλούνται με ανησυχητικό ρυθμό. Η αντιστροφή της τάσης είναι συνεπώς επείγουσα, τονίζεται στην έκθεση.

Επίσης σε αυτήν αναφέρεται ότι, χρησιμοποιούμε πάρα πολλά εδάφη και γλυκά νερά για τη γεωργία, χάνουμε το ένα τρίτο περίπου της παραγωγής μας και επικεντρωνόμαστε πάρα πολύ στη μονοκαλλιέργεια.

Οι κοινωνικές ανισότητες είναι ισχυρές, στο βαθμό που περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση υποσιτισμού, ενώ ακόμη περισσότεροι κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο εξαιτίας της ανθυγιεινής διατροφής.

Σε αυτό το σενάριο, η εφαρμογή ψηφιακών λύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης για την επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας, τονίζεται στην ενδιαφέρουσα έκθεση του ιδρύματος Barilla και στο ενημερωτικό δελτίο που την συνοδεύει.

Απαραίτητη αλλά ανεπαρκής η ψηφιακή καινοτομία

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν τα τρόφιμα, για παράδειγμα με την αύξηση των καλλιεργειών, τη μείωση των αποβλήτων και την αλλαγή των τρόπων κατανάλωσης σε πιο υγιεινές διατροφές για τους ανθρώπους και βιώσιμων μέσων για τον πλανήτη.

Η προϋπόθεση της έκθεσης που συντάχθηκε από το Ίδρυμα Barilla είναι ότι όταν μιλάμε για τεχνολογία, εννοούμε όχι μόνο υπολογιστές και μηχανήματα, αλλά όλο το πολύπλοκο σύστημα που κυμαίνεται από τη χρήση μεγάλων δεδομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα μέσω εξατομικευμένων συμβουλών για τη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές να επανεξετάσουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους στην κοινωνία και στο περιβάλλον, ενώ η δυνατότητα χρησιμοποίησης drones θα ενίσχυε την αγοραστική δύναμη των μικρών γεωργών . Για να μην αναφέρουμε τις ατελείωτες μορφές συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των αγροτών οι οποίοι, μέσω του διαδικτύου, μπορούν να ελέγχουν όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης γεωργικών προϊόντων, προκειμένου να μειώσουν τα απόβλητα, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ό, τι λάμπει, δεν είναι χρυσός

Και συνεχίζει η έκθεση: Η τεχνολογία δεν είναι απαλλαγμένη από προκλήσεις: οι περισσότερες από αυτές απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες, κάλυψη δικτύου και οικονομικούς πόρους, που λείπουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Επίσης, καταναλώνουν ενέργεια και συμβάλλουν στην αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Οι μικροί αγρότες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν κυρίως από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ελλείψει συγκεκριμένων πολιτικών, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την αλυσίδα εφοδιασμού και να εισέλθουν σε έναν κύκλο οικονομικής εξάρτησης. Αν και κατέχουν τη γη που καλλιεργούν, θα πρέπει να νοικιάσουν ψηφιακό εξοπλισμό από άλλες μεγάλες εταιρείες γεωργικών ειδών διατροφής.

Μέσω της ανάλυσης βέλτιστων πρακτικών, η έκθεση του Ιδρύματος Barilla επικεντρώνεται στις στρατηγικές για την επανάσταση στη γεωργία, στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων (ελαχιστοποίηση των απωλειών) και στην ενημέρωση των καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrotypos.gr

Recommended Posts