τρακτερ

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της εκκαθάρισης εισφορών αγροτών που αμείβονται και με εργόσημο. Έτσι οι συγκεκριμένοι πληρώνουν επί της ουσίας δυο φορές εισφορές.

Για το θέμα μίλησε στη βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσολάκογλου, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «σε εφαρμογή, λοιπόν, των διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αποτυπώσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ανάπτυξη του λογισμικού που θα πραγματοποιεί την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με εργόσημο.

Σύμφωνα με ενημέρωση μετά από επικοινωνία με τον ΕΦΚΑ και, μάλιστα, προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η διοίκηση του ΕΦΚΑ με πληροφόρησε ότι βρισκόμαστε ήδη στο τελικό στάδιο των ελέγχων του σχετικού λογισμικού, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Επαναλαμβάνω ότι η εκκαθάριση των εισφορών του εργοσήμου είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας και για τον ΕΦΚΑ και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, με κορυφαία αυτήν της πανδημίας και των επιδράσεων της στην αγορά εργασίας, είναι πολλές και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές με σχέδιο, με σεβασμό στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, όπως επίσης και για όλα τα προϋπάρχοντα προβλήματα».

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Προχωράμε με την πρώτη με αριθμό 284/11-1-2021 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Ελισάβετ (Μπέττυς) Σκούφα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Εκκρεμότητα στην εκκαθάριση εργοσήμων των ετών 2017, 2018 και 2019».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Ελάτε, κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, όπως κατανοείτε, η συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση θίγει ένα εντονότατο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που απειλεί την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι με την ερώτησή μου στο θέμα της τεράστιας καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων και απονομής συντάξεων, οι οποίες αφορούν, κυρίως, γυναίκες αγρότισσες, αλλά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται με εργόσημα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται -εγώ θα πω διαχρονικά ή τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- το τεράστιο πρόβλημα της εκκαθάρισης των εργοσήμων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Θέλω να σας πω ότι σε σχέση με το ζήτημα ο κ. Βρούτσης νομοθέτησε στις 28 Φλεβάρη του 2020 ένα εξαιρετικά λεπτομερές άρθρο, το άρθρο 38 του ν. 4670/2020. Όμως, ακόμη και οι προβλέψεις που περιλαμβάνει το ίδιο το άρθρο της Κυβέρνησής σας δεν έχουν τεθεί εδώ και έναν χρόνο σε εφαρμογή. Ο λόγος, που τουλάχιστον μας έχουν πει οι αρμόδιοι, οι πάρα πολύ εξυπηρετικοί, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, είναι ότι δεν έχει βγει ακόμη το απαραίτητο λογισμικό, ούτως ώστε οι υπάλληλοι να μπορέσουν να περάσουν τα στοιχεία των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν το εργόσημο, για να εκδοθούν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Όμως, κύριε Υφυπουργέ, οι γυναίκες αγρότισσες, επαναλαμβάνω -που όλοι ξέρουμε τη βαρύτητα και τη δυσκολία της αγροτικής εργασίας- δεν μπορούν να περιμένουν τρία-τέσσερα χρόνια -τώρα πάμε στον πέμπτο- και να ζουν με μηδέν εισόδημα ή να αναγκάζονται, χωρίς καμία υπερβολή, πολλές εξ αυτών να τρέφονται από τα παιδιά τους, τα οποία παίρνουν τον μισθό των 500 και 600 ευρώ.

Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο συνδεόμενο θέμα. Για ποιον λόγο δεν νομοθετήσατε, έστω μεταβατικά, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης είτε στους ασφαλισμένους με εργόσημο είτε ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν πληρώσει εισφορές σε δύο ασφαλιστικά ταμεία, στον πρώην ΟΓΑ και σε ένα ακόμη και οι οποίοι βάσει των βασικών ασφαλιστικών εισφορών που έχουν δώσει στο δεύτερο ασφαλιστικό φορέα έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Δεν υπάρχει, δηλαδή, για τους ασφαλισμένους με εργόσημο η δυνατότητα προσωρινής σύνταξης.

Η επόμενη ερώτηση που σας θέτω στην επίκαιρη είναι, αν όντως, υπάρχει θέμα λογισμικού, αν έχει γίνει διαγωνισμός, αν έχει γίνει ανάθεση, ποια η νομική αρτιότητα του συμβατικού κειμένου, αν υπάρχει διαφάνεια στην ανάθεση εκπόνησης του λογισμικού, ποια η ικανότητα του αναδόχου του λογισμικού και πότε επιτέλους θα τεθεί σε λειτουργία το απαιτούμενο σύστημα;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Αξιότιμη κυρία Σκούφα, σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας. Το θέμα των εργατών γης είναι πράγματι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί το Υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και χρόνια.

Η φύση της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα της στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής καθιστά ακόμα πιο σημαντικό το θέμα και ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη επίλυσής του. Για τον σκοπό αυτό, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εργάζονται συστηματικά, προκειμένου να υπάρξει λύση στην εκκαθάριση του εργοσήμου και στην απόδοση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εν λόγω ασφαλισμένων, υλοποιώντας τη νομοθεσία που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας.

Πριν, όμως, απαντήσω στην ουσία της ερώτησής σας, θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε δύο σημεία -το δεύτερο δεν το θίξατε στην τοποθέτησή σας, αλλά το γράφετε στην ερώτησή σας- τα οποία θεωρώ σημαντικά.

Το πρώτο είναι ότι με τον «νόμο Κατρούγκαλου», που ψηφίστηκε το 2016, από 1.1.2017 καταργήθηκε το προϋφιστάμενο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και ορίστηκε ο νέος τρόπος είσπραξης εισφορών εργοσήμου. Θυμίζω ότι ο «νόμος Κατρούγκαλου» ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και μέχρι τον Ιούνιο του 2019 –δηλαδή, για παραπάνω από τρία χρόνια- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε στο ελάχιστο για την εφαρμογή των νόμων που η ίδια ψήφισε.

Το δεύτερο το οποίο αναφέρετε στην ερώτησή σας, αλλά δεν το θίξατε τώρα, είναι ότι τον Μάιο του 2020 τριάντα επτά Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας και ουδέποτε απάντησε και αναφέρεστε σε αδράνεια της Κυβέρνησης επί του ζητήματος.

Θα ήθελα να πληροφορήσω τόσο εσάς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Αντιπροσωπείας, πως τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2020, που ανέλαβα και εγώ τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργός Εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας έχει απαντήσει σε τετρακόσιες γραπτές ερωτήσεις και σαράντα επίκαιρες ερωτήσεις, αρκετές εκ των οποίων σχετιζόντουσαν με το ζήτημα του εργοσήμου. Νομίζω ότι αυτό δείχνει έμπρακτα τη βαρύτητα που δίνουμε στο ζήτημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τώρα, ως προς το θέμα του εργοσήμου για το οποίο απευθύνετε ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, είναι σημαντικό, καταρχήν, να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Και τα προβλήματα αυτά δεν επιλύονται απλώς με την ψήφιση διατάξεων, αλλά με την εφαρμογή τους, η οποία είναι και το πιο ουσιώδες και δύσκολο κομμάτι. Η εφαρμογή των διατάξεων και κυρίως, η ψηφιοποίησή τους -στοιχείο που θα μειώσει δραστικά την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων- είναι ορισμένες από τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Σε εφαρμογή, λοιπόν, των διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αποτυπώσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ανάπτυξη του λογισμικού που θα πραγματοποιεί την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με εργόσημο.

Σύμφωνα με ενημέρωση μετά από επικοινωνία με τον ΕΦΚΑ και, μάλιστα, προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η διοίκηση του ΕΦΚΑ με πληροφόρησε ότι βρισκόμαστε ήδη στο τελικό στάδιο των ελέγχων του σχετικού λογισμικού, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Επαναλαμβάνω ότι η εκκαθάριση των εισφορών του εργοσήμου είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας και για τον ΕΦΚΑ και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, με κορυφαία αυτήν της πανδημίας και των επιδράσεων της στην αγορά εργασίας, είναι πολλές και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές με σχέδιο, με σεβασμό στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, όπως επίσης και για όλα τα προϋπάρχοντα προβλήματα.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε Υπουργέ.

Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, δεν ακούσαμε εμείς και πολύ περισσότερο δεν άκουσαν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και, επαναλαμβάνω, οι γυναίκες αγρότισσες που έχουν πληρώσει εισφορές -όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλετε, βελτίωσε το θεσμό του αγροτικού εργοσήμου με τον ν.4387/2016- κάποια συγκεκριμένη απάντηση, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.

Μας είπατε ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σας ενημέρωσαν ότι βρίσκεται στο τέλος η διαδικασία. Σας τονίζω, όμως, ότι μιλάμε για ανθρώπους, για γυναίκες άνω των εξήντα επτά ετών, οι οποίες δεν έχουν καμία άλλη πρόσοδο, έχουν μηδέν εισόδημα και αναγκάζονται να διαβιούν με μηδέν εισόδημα εδώ και τέσσερα, πέντε χρόνια. Σας αναλογεί ένα κομμάτι ευθύνης. Και αν θέλετε, από τη στιγμή που νομοθετήθηκε, διαφιλονικούμε νομοθετικώς, αν χρειαζόταν άλλη διάταξη σε σχέση με τον υπολογισμό των εργοσήμων. Δεν είμαι νομικός, αλλά θέλω να σας πω ότι στην αιτιολογική έκθεση του ν.4670/2020 ο ίδιος ο νομοθέτης που έβαλε η Κυβέρνησή σας, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ο τρόπος υπολογισμού των εργοσήμων σε ένσημα. Σας λέω ότι δεν είμαι νομικός.

Δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι, εντάξει, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βρούτσης, το Φεβρουάριο του 2020 θεσμοθετεί ένα εκτενές άρθρο που αφορά τον τρόπο υπολογισμού. Θέλετε να μας πείτε ότι εδώ και έναν χρόνο η πανδημία έχει νεκρώσει όλο το σύμπαν στην οικονομία και την παραγωγική δραστηριότητα; Θέλετε να μας πείτε ότι εδώ και έναν χρόνο το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να θέσει σε λειτουργία το λογισμικό;

Θέλετε να μας πείτε, τέλος, ότι η τωρινή Κυβέρνηση, που χρησιμοποίησε ως προεκλογική της σημαία ότι οι συντάξεις θα εκδίδονταν με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν έχει βάλει το απαραίτητο λογισμικό, για να θέσει άρθρο που θέσπισε αυτή η Κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο;

Ειλικρινά επικαλούμαι την κοινωνική σας ευαισθησία την προσωπική -γιατί θα πω, δυστυχώς, δεν τη βλέπουμε απ’ όλους τους συναδέλφους σας Υπουργούς- για να δώσετε λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα των γυναικών αγροτισσών, των γυναικών πρώην εργαζομένων της ελληνικής υπαίθρου. Δώστε τους επιτέλους τις συντάξεις και μην τις προσθέτετε στις ήδη τριπλασιασμένες.

Σας ευχαριστώ πολύ. Περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση, δεσμευτική ει δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εμείς ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κυρία Πρόεδρε, θα είμαι σύντομος.

Κυρία Σκούφα, ανέφερα στην πρωτολογία μου ότι η ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί βασικό άξονα των πολιτικών που εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση. Μην με κάνετε να επαναλάβω ότι επί τρία χρόνια δεν κάνατε τίποτα, τίποτα ρητά.

Τώρα, σ’ αυτό εδώ το πράγμα σας απάντησα προηγουμένως ότι είναι στα πολύ τελευταία πράγματα, έκαναν και τις δοκιμές οι άνθρωποι. Δεν ήθελα να δεσμευτώ ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα ή κάτι τέτοιο, αλλά σας λέω ότι θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για το δεύτερο πράγμα στο οποίο αναφερθήκατε, ο ΟΓΑ δίνει προσωρινή σύνταξη κανονικά όπως και όλα τα ταμεία.

Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, για να πάω και λίγο παραπέρα, που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας είναι το σύστημα «Εργάνη ΙΙ». Με το εργαλείο αυτό θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε κάθε είδους απασχόληση είτε αυτή είναι μισθωτή είτε είναι με εργόσημο και ούτω καθ’ εξής, ενώ παράλληλα θα μπορούμε να προσφέρουμε και την απαιτούμενη ευελιξία σε εργοδότες και εργαζομένους. Έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες προεργασίες για τη δημιουργία της πλατφόρμας του «Εργάνη ΙΙ», μέσα από συνδυασμό νομοθετικών διατάξεων και συντονισμό διαφορετικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη δυσκολία του εγχειρήματος.

Μέσα σ’ αυτό περιβάλλον ο ΕΦΚΑ θα είναι σύντομα σε θέση να προχωρήσει στην εκκαθάριση του εργοσήμου για το οποίο έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη, προκειμένου να γίνει εφαρμόσιμο το νομοθετικό πλαίσιο, πάντα σε σύγκριση με το προϋπάρχον πλαίσιο, και έχει ήδη εκδοθεί σχετική εγκύκλιος με οδηγίες.

Υπάρχει όμως, ένα τελευταίο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ ιδιαιτέρως και ήθελα να επαναλάβω κάτι το οποίο είχα απαντήσει σε ερώτηση του συναδέλφου σας του ΚΙΝΑΛ, του κ. Κεγκέρογλου, πριν από λίγο καιρό, τον Σεπτέμβριο πιο συγκεκριμένα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts