Τελικώς αντί της ρύθμισης, που ενσωματώθηκε ως άρθρο 18 στο σχέδιο νόμου «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις», επελέχθει η μέθοδος της τροπολογίας σε άλλο νομοσχέδιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ δυνατότητα παραχώρησης έκτασης δάσους έως 30 στρεμμάτων για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια.

Αναλυτικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμ. Εθνών για τη Βιοποικιλότητα» το οποίο υπερψηφίστηκε χθες, Τετάρτη 5 Ιουνίου, από την ολομέλεια της Βουλής, δυνητικά 3. 500. 000 στρέμματα δασωμένων αγρών στο 51% της χώρας, ή 2. 820. 000 στρέμματα στο 40,4% της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, θα μπορούν αν αποδοθούν για αγροτική χρήση.

Σύμφωνα με το εισηγητικό της τροπολογίας, πρόκειται για εκτάσεις που ονομάζονται δασωμένοι αγροί, περίπου το 2% της έκτασης της χώρας, οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν δασική βλάστηση.

Όπως σημειώνεται η εν λόγω ρύθμιση γίνεται έπειτα από αιτήματα πολιτών, φορέων και οργανώσεων ώστε να υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών για αγροτική καλλιέργεια στο πλαίσιο και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Επίσης, προστίθεται ότι η προτεινόμενη διάταξη εκτιμάται θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτραπεί μόνο την αγροτική καλλιέργεια, δηλαδή μια χρήση που και το Σύνταγμα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να ασκείται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Επί του θέματος ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, εισηγούμενος χθες το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής ανέφερε τα εξής:

«Επίσης, μία ρύθμιση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία –και κλείνω μ’ αυτό, κ. Πρόεδρε- που αφορά τη σημερινή συζήτηση, έχει να κάνει με το θέμα των δασωμένων αγρών. Έγινε μία συζήτηση και κάποιοι συνάδελφοι ήδη τοποθετήθηκαν σχετικά με το αναρτηθέν νομοσχέδιο και κατατεθέν στη Βουλή για τις οικιστικές πυκνώσεις και άλλες ρυθμίσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης. Κατατέθηκε πράγματι την Παρασκευή έχοντας όντως μία μεγάλη διαδικασία ανάρτησης και διαβούλευσης. Σας θυμίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο. Υπήρχε και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στη συνέχεια.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts