Να ξαναπιάσουν το… νήµα από εκεί που το άφησαν µε το κλείσιµο της εµπορικής σεζόν του 2022, όταν τα µεσόσπερµα ρύζια έπιασαν τα 480 -490 ευρώ ο τόνος, τα µακρύσπερµα τα 440 ευρώ και οι «Καρολίνες» τα 500 ευρώ ο τόνος, ευελπιστούν οι Έλληνες ορυζοκαλλιεργητές λίγο πριν µπουν στα χωράφια τους για το ξεκίνηµα του φετινού αλωνιού.

 

Με συµµάχους την ενθαρρυντική εικόνα των χωραφιών τους, τόσο από άποψη αποδόσεων, όσο και ποιότητας και ένα διεθνές περιβάλλον, που ανοίγει το δρόµο για αύξηση των εξαγωγών και των µεριδίων σε νέες κι υφιστάµενες αγορές, οι παραγωγοί εκτιµούν ότι ο στόχος είναι εφικτός, αλλά και δικαιολογηµένος, καθώς το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε.

«Φέτος έχουµε αρκετούς οιωνούς να είναι µε το µέρος µας. Ήταν χρονιά µε µεγάλη επάρκεια σε νερό και µια οµαλή καλλιεργητική περίοδο, κάνοντας την ορυζοκαλλιέργεια να εµφανίζει πολύ καλά δείγµατα παραγωγής. Από την άλλη έχουµε την πολύ µειωµένη παραγωγή και τη χαµηλή ποιότητα στην Ιταλία, λόγω της ξηρασίας, που σηµαίνει ότι θα ανοίξουν για το ελληνικό ρύζι περαιτέρω δρόµοι προς την αγορά της Ευρώπης. Μια πολύ σηµαντική παράµετρος επίσης, έχει να κάνει µε την Ινδία, η οποία έχει µπλοκάρει τις εξαγωγές της. Αυτό θα µπορούσε να επιφέρει µεγάλες ανακατατάξεις γενικότερα στο εµπόριο ρυζιού φέτος», εξηγεί στην Agrenda ο Γιώργος Μπότας, παραγωγός και γραµµατέας του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας.

Το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον επισηµαίνει και ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας. «Πλέον έχουµε στραφεί και σε άλλες αγορές, όπως η Ευρώπη και εάν τα µεταφορικά διατηρηθούν σε υψηλές τιµές, εκτιµώ πως θα είναι µια πάρα πολύ καλή χρονιά για το ελληνικό ρύζι, καθώς τα αυξηµένα κόµιστρα καθιστούν ασύµφορες τις εισαγωγές στην Ευρώπη από τρίτες χώρες», τονίζει ο κ. Γκαντζάρας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts