agelades_4

Το Μέτρο 10.1.11 «Βελτίωση περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιµων γαιών σε περιοχές που αντιµετωπίζουν κίνδυνο ερηµοποίησης λόγω διάβρωσης» όπως ονοµάζεται θα εφαρµοστεί:

α) σε ιδιωτικές βοσκήσιµες γαίες από το ιδιοκτήτη ή τον εκµισθωτή της.
β) σε δηµόσιες βοσκήσιµες γαίες ή βοσκήσιµες γαίες OTA από κτηνοτρόφο ή οµάδα κτηνοτρόφων. Στην περίπτωση οµάδας κτηνοτρόφων, εντάσσεται το σύνολο του βοσκότοπου και όχι επιµέρους τµήµατα αυτού, µε τη συµµετοχή του συνόλου των κτηνοτρόφων που τον διαχειρίζονται. Η συνεργασία µεταξύ των κτηνοτρόφων που συµµετέχουν στην κοινή χρήση του δηµόσιου βοσκότοπου ή βοσκοτόπου ΟΤΑ (Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και επιθυµούν να ενταχθούν στη δράση, πιστοποιείται µέσω της σύνταξης σχετικού ιδιωτικού συµφωνητικού µεταξύ τους.

Περίοδος αναστολής βόσκησης
Οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζονται σε βοσκήσιµες γαίες µε αυτοφυή βλάστηση. Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν να αναστείλουν τη βόσκηση των βοσκήσιµων γαιών στην αρχή της κύριας βλαστητικής περιόδου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη βλάστηση να αναπτυχθεί, και συγκεκριµένα:

α) τους µήνες Μάρτιο και Απρίλιο στη πεδινή υψοµετρική ζώνη (<600 µ.),
β) τους µήνες Απρίλιο και Μαϊο στην ηµιορεινή υψοµετρική ζώνη (600-800 µ.)
γ) το µήνα Μάιο στην ορεινή υψοµετρική ζώνη (>800 µ.).
Επιλέξιµα για ενίσχυση ζώα είναι τα πρόβατα, οι αίγες και τα βοοειδή. Το ύψος ενίσχυσης διαµορφώνεται αναλόγως την Περιφέρεια και την υψοµετρική ζώνη στην οποία διαθέτει βοσκότοπο ο δικαιούχος (πίνακας κάτω). Η στήριξη δίνεται ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 70% των πρόσθετων δαπανών που προκύπτουν από την αγορά ζωοτροφής για τον επιπλέον χρόνο που τα ζώα θα παραµένουν στο στάβλο.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agrotes.eu

Recommended Posts