Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Εδραιώνεται σταδιάκα το Ακτινίδιο στη Νότια Αφρική

Εδραιώνεται σταδιάκα το Ακτινίδιο στη Νότια Αφρική

Αγροτικά Νέα 🕔October 25, 2018

Πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του να εδραιωθεί σταδιακά στην αγορά της Νότιας Αφρικής με το ελληνικό ακτινίδιο, αλλά και να εισέλθει σε εκείνες της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης-Messi Coop, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Θανάση Μπρανιώτη, ο οποίος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πέρυσι εστάλησαν στο Γιοχάνσεμπουργκ 80 τόνοι ακτινιδίων, «ήτοι τέσσερα κοντέϊνερ», και για την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2019, έχει ήδη κλειστεί νέα παραγγελία, «για άλλα 30 κοντέϊνερ».

     Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη εβδομάδα επιχειρηματική αποστολή από την Νότια Αφρική επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης – Messi Coop και αφού τα μέλη της είδαν από κοντά τη φετινή παραγωγή και επιβεβαίωσαν τις συνθήκες τυποποίησης και συντήρησης των φρούτων υπό τα πιο αυστηρά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πρωτόκολλα διασφάλισης ποιότητας, «σφράγισαν την ικανοποίησή τους με την προαναφερόμενη παραγγελία, που είναι αυξημένη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και σε άλλα προϊόντα».

   Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρανιώτης επισήμανε στο Α. Π. Ε-Μ. Π.Ε ότι ο συνεταιρισμός βολιδοσκοπεί και άλλες αγορές για διεύρυνση του δικτύου εξαγωγών του, όπως εκείνες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και η Κίνα και η Ινδία, όπου στο άμεσο μέλλον αναμένονται «κάποια πρώτα αποτελέσματα». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες αγορές είναι δύσκολες, αφού η «γραφειοκρατία είναι τεράστια, ενώ η εξεύρεση αξιόπιστου τοπικού συνεργάτη είναι ένα θέμα που απαιτεί έρευνα σε βάθος». Τις γενικότερες εξαγωγικές προσπάθειες του συνεταιρισμού δυσχεραίνει και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς

   Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Έχει 450 ενεργά μέλη-παραγωγούς, που καλλιεργούν 1.200 εκτάρια γης, και 550.000 οπωροφόρα δέντρα και διακινεί  περίπου 15.000 τόνους φρέσκων επιτραπέζιων φρούτων και 10.000 τόνους βιομηχανικού ροδάκινου ετησίως. Ο συνεταιρισμός είναι σε ποσοστό 95% εξαγωγικός και σύμφωνα με τον κ. Μπρανιώτη, ο μέσος κύκλος εργασιών του είναι 11 εκατ. ευρώ/ετησίως.

     Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της εμπορικής του εξωστρέφειας, δίνει το «παρών» με τη συμμετοχή του σε εκθέσεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ στοχεύοντας σταθερά στην άριστη ποιότητα των προϊόντων του, εφαρμόζει επιτυχώς μια σειρά ποιοτικών προτύπων και πρωτοκόλλων ασφάλειας τροφίμων όπως Global Gap, GlobalG.A.P. Grasp, BRC, IFS, ISO 22000 and ISO 9001, HACCP, AGRO 2.1 και AGRO 2.2.

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση στο  www.emvolos.gr