Στην ανάγκη της ΕΑΣ Βόλου πέφτει για µια ακόµα φορά η εγχώρια αγορά σιτηρών, καθώς οι προθέσεις που διαφαίνονται από την πλευρά του ελεύθερου εµπορίου αλλά και των µεγάλων επιχειρήσεων ζυµαρικών δεν µοιάζουν ιδιαίτερα ευοίωνες.∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις τελευταίες µέρες µε όποιον αγοραστή και να µιλήσεις σου λέει ότι η διεθνής συγκυρία δεν είναι καλή, ενώ την ίδια στιγµή η εικόνα της παραγωγής στην εγχώρια αγορά παρουσιάζει σταθερά σηµάδια ανάκαµψης, τουλάχιστον µε βάση τις εκτιµήσεις προ διµήνου.

ο τελευταίο έχει να κάνει µε τις βροχοπτώσεις που κατεγράφησαν από το Πάσχα και µετά, µε τις ευνοϊκές θερµοκρασίες για τα σιτηρά και την ενίσχυση της καλλιεργητικής φροντίδας, τουλάχιστον στις µεγάλες εκµεταλλεύσεις και εκεί όπου έδειχνε ότι η εξέλιξη της παραγωγής ευνοείται από τον καιρό.

Οι ίδιοι συντελεστές της αγοράς επισηµαίνουν µε κάθε ευκαιρία την αβεβαιότητα που καλλιεργείται διεθνώς, ελέω των άτσαλων επιλογών Τραµπ και των συνθηκών εµπορικού πολέµου που επικρατούν, αποφεύουν ωστόσο να µιλήσουν για τις δυσµενείς καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη και τη µείωση παραγωγής που αναµένεται σε χώρες µε ιδιαίτερη αναφορά στο σκληρό σιτάρι, όπως για παράδειγµα η Γαλλία.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και στηλοβάτης της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος, επιλέγει άλλη µια φορά να ασκήσει την επιρροή του προς όφελος των παραγωγών. Οι τελευταίες πληροφορίες, πριν γραφτούν αυτές οι γραµµές, τον ήθελαν να ανακοινώνει επίσηµα τιµές παραλαβής για το σκληρό σιτάρι και κτηνοτροφικό κριθάρι από την Ένωση. Για το σκληρό η τιµή παραλαβής θα είναι στα 20 λεπτά και για το κριθάρι στα 17 λεπτά. Οι πληροφορίες θέλουν την Ένωση να έχει προγραµµατίσει την παραλαβή 10.000 τόνων σκληρού και 4.000 τόνων κριθαριού, παίρνοντας το αντίστοιχο ρίσκο για την περίπτωση που οι τιµές παραγωγού στην ευρύτερη αγορά παραµείνουν καθηλωµένες σε χαµηλότερα επίπεδα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr

Recommended Posts