Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σπορά του αραβοσίτου ανά τη χώρα, με τις πρώτες ενδείξεις ελλείψει στοιχείων από το Ο. Σ. Δ. Ε να συντείνουν σε μικρή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο δεδομένος προβληματισμός για τη στάσιμη τιμή του προϊόντος, το υψηλό κοστολόγιο σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας των αυξημένων αναγκών της καλλιέργειας σε νερό και η κατάρρευση της κτηνοτροφίας, φαίνεται πως διατηρεί το πτωτικό κλίμα στο προϊόν που υπήρχε και πέρσι. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα για το βαμβάκι είναι ενθαρρυντικά με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν υπολογίσιμη αύξηση εκτάσεων με ορισμένους να την τοποθετούν στο 10%. Ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν, πάντως, να εξαχθούν όσο πλησιάζουμε στην έναρξη του Ο. Σ. Δ. Ε.

Ελαφρώς πτωτική η τάση στο καλαμπόκι

«Η σπορά του καλαμποκιού έχει ξεκινήσει, βρίσκεται στο 40%, αλλά δεν πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες λόγω της ανομβρίας», ανέφερε στην «Υ. Χ» ο Παύλος Αραμπατζής, γραμματέας της Ε. Α. Σ. Βισαλτίας και παραγωγός αραβοσίτου: «Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι φέτος θα έχουμε περίπου τα ίδια στρέμματα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής, ωστόσο το κλίμα τα τελευταία χρόνια είναι πτωτικό και φοβάμαι ότι αυτή η κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα επιφέρει ακόμα και κοινωνικές επιπτώσεις». «Είμαστε στη μέση της σποράς», δήλωσε στην «Υ. Χ» ο Βεργής Τσελέπης παραγωγός από τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. «Θεωρώ ότι, σε γενικές γραμμές, οι εκτάσεις θα παραμείνουν σταθερές. Ένας παράγοντας που ευνοεί το καλαμπόκι είναι ότι έχει ακριβύνει το τριφύλλι. Από την άλλη, είμαστε κοντά από περιοχές που όλοι γνωρίζουμε ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές φθηνού προϊόντος τα τελευταία χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Αρκετοί παραγωγοί που καλλιεργούσαν τεύτλα θα στραφούν στο βαμβάκι που βλέπουμε να ανεβαίνει, παρά το γεγονός ότι πέρσι ο κόσμος δεν έμεινε ικανοποιημένος από την τιμή».
Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts