Για πολλοστή φορά παρεμβαίνει με ερώτησή της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη,

σε σχέση με την ανάγκη άμεσης και δίκαιης αποζημίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων του ν. Λάρισας από τον ΕΛΓΑ, μετά τις πρόσφατες καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στις περιοχές Αργυροπούλι Τυρνάβου και τμημάτων της Επαρχίας Φαρσάλων.

Όπως υπογραμμίζει η Λαρισαία βουλευτής τα πρόσφατα, έντονα καιρικά φαινόμενα, μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό να είναι απόρροια του ολοένα διογκούμενου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, από την στιγμή που συνέβησαν μετά την εντυπωσιακή όσο και ανησυχητική εναλλαγή από τις υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας, στην συνεπακόλουθη απότομη αλλαγή του καιρού, που ξεκίνησε από τα βόρεια τμήματα του νομού Λάρισας το μεσημέρι του Σαββάτου και εν συνεχεία κατευθύνθηκε νότια, με αποτέλεσμα να ρίξει χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν να πληγούν στο Αργυροπούλι δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι είδαν το φυτικό και το ζωικό τους κεφάλαιο, όπως και διάφορες εγκαταστάσεις να καταστρέφονται από  την έντονη ανεμοθύελλα, τη δυνατή βροχή, αλλά και το χαλάζι που έπληξαν την περιοχή.

Σημειώνεται πως από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε η Επαρχία Φαρσάλων, καλλιέργειες της οποίας στις περιοχές του Κάτω Δασολόφου, της Αμπελιάς, του Καστρακίου και γειτονικών περιοχών, χτυπήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει ότι πέραν της άμεσης επέμβασης του ΕΛΓΑ, ο οποίος με τα συνεργεία του οφείλει να προβαίνει στην άμεση καταγραφή των ζημιών, απαιτείται ένα νέο, ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης του παρωχημένου πλέον κανονισμού του Οργανισμού.

Παράλληλα, η βουλευτής υπενθυμίζει πως κατά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή τέθηκαν και ακούστηκαν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης της λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλάβει πλέον και προβλέψεις αποζημιώσεων για καταστροφές που οφείλονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts