φυτοφάρμακα-fytofarmaka

Αντίρροπες δυνάμεις δείχνουν να αναπτύσσονται αυτό τον καιρό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τα μεγάλα ζητήματα της αγροτικής πολιτικής,

πτυχή της οποίας συνιστά και το φιλόδοξο σχέδιο «από το χωράφι στο πιάτο», οι κεντρικοί άξονες του οποίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο μήνα.

Η σταδιακή μείωση της χρήσης προϊόντων φυτοπροστασίας και μάλιστα κατά 50% μέχρι το 2030, ξεχωρίζει ανάμεσα στα κεφάλαια του προσχεδίου που διέρρευσε στις αρχές του χρόνου, αρκετά πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έβαλε για λίγο στην άκρη τις σχετικές ανακοινώσεις.

Σε λίγες μέρες η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια ορισμένων καινούριων πτυχών της ΚΑΠ, όπως αυτές εντοπίζονται στη νέα στρατηγική της «από το χωράφι στο πιάτο». Κι αυτό, σε μια περίοδο μερικής αναδιοργάνωσης της βιομηχανίας φυτοπροστασίας και θρέψης της Ευρώπης, που φαίνεται ότι επηρεάζεται άμεσα από τις προωθούμενες πολιτικές κατευθύνσεις.

Η ΕΕ «πρέπει να δεσμευτεί», αναφέρει το έγγραφο «σε μια μείωση της χρήσης προϊόντων φυτοπροστασίας κατά 50% και να αυξήσει παράλληλα δραστικά την υιοθέτηση ολοκληρωμένων και συνδυαστικών μεθόδων διαχείρισης των καλλιεργειών». Ζητά επιπλέον και μια «σημαντική μείωση» στη χρήση ορυκτών λιπασμάτων στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά διαψεύστηκαν αρχικά, όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μέχρι τις 20 Μαΐου, όταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, θα παρουσιάσει επίσημα την πολιτική αυτή που δίνει κατευθύνσεις για το πού πρέπει να επικεντρωθούν τα κεφάλαια της νέας ΚΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η βιομηχανία φυτοπροστασίας και προϊόντων θρέψης των φυτών, έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο καλλιέργειας, παρά το γεγονός ότι αυτό παραμένει ακόμα αρκετά αόριστο. Προσπαθώντας να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις, η ανάπτυξη συνδυαστικών λύσεων προστασίας και η επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου σε νέες βιοδραστικές ουσίες, βρίσκονται στα πλάνα των εταιρειών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts