Δύσκολη έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο μαρούλι, λόγω του συνδυασμού μεγάλης προσφοράς – χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με όσα μας είπαν παραγωγοί, οι τιμές δεν ξεπερνούν τώρα τα 10-15 λεπτά, με τις όποιες ελπίδες για άνοδο να μετατίθενται για την άνοιξη, αν και εφόσον αρθούν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού και τρέξει και η εστίαση.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος από τον Πύργο Ηλείας καλλιεργεί 1,5 εκατ. μαρούλια και μάλιστα όλο το χρόνο, σε μια έκταση 200 και πλέον στρεμμάτων. Υπό κανονικές συνθήκες, το καλοκαίρι διαθέτει το μαρούλι που παράγει σε νησιά, ενώ το υπόλοιπο διάστημα στην τοπική αγορά και με επιλεγμένες συμφωνίες με μαγαζιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον περασμένο Οκτώβρη που βγήκαν στην αγορά τα πρώτα μαρούλια, έπιασαν μια ικανοποιητική τιμή της τάξης των 20-25 λεπτών ανά τεμάχιο, όμως μετέπειτα που μπήκαν σε παραγωγική φάση τα θερμοκήπια από Βάρδα και άλλες περιοχές, η τιμή κατρακύλησε λόγω φυσικά της υπερ-προσφοράς προϊόντος και της μειωμένης ζήτησης λόγω κλειστής εστίασης. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, η ζήτηση από τα νοικοκυριά δεν έχει μεταβληθεί, όμως η εστίαση απορροφά τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά στο μαρούλι, οπότε υπάρχει πρόβλημα και οι τιμές δεν περνούν σήμερα τα 10 λεπτά το τεμάχιο, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει ούτε το κόστος. Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι μέσα στην άνοιξη, αν και εφόσον αρθούν οι περιορισμοί και ανοίξει η εστίαση, τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανόδου των τιμών παραγωγού. Σε αυτό, εκτιμά ο ίδιος αναμένεται να βοηθήσει το γεγονός ότι κάποιες παραγωγικές ζώνες (π.χ. Αργολίδα) αναμένεται να έχουν μειωμένες φυτεύσεις λόγω και των πολλών βροχοπτώσεων που έχουν δεχτεί, αλλά και το γεγονός ότι στην Ηλεία πολλοί μαρουλοπαραγωγοί έχουν μπει πλέον στο καρπούζι, οπότε την άνοιξη ίσως δημιουργηθεί κενό αγοράς στο μαρούλι…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts