Δυσαρεστημένοι είναι οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο γιατί δεν πληρώθηκαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και γιατί οι πληρωμές φαίνεται να πηγαίνουν μετά τα μέσα του μήνα.

Οι ίδιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι φέτος σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών και το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε. Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί στην χώρα μας οι εκτροφές αιγοπροβάτων γεγονός που αποτυπώνεται και στις ελλείψεις που υπάρχουν στην πασχαλινή αγορά.

Οι συνδεδεµένες στα ζωικά της τάξης των 55 εκατ. ευρώ περίπου για τους αιγοπροβατοτρόφους και των 35 εκατ. ευρώ για τους βοοτρόφους είναι σημαντική για τους κτηνοτρόφους και η έλλειψη ρευστότητας για τουλάχιστον μισό μήνα ακόμη είναι βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί στην αγορά την ώρα που οι παραγωγοί καλούνται να εξασφαλίσουν ζωοτροφές οι οποίες το τελευταίο τετράµηνο σηµείωσαν άνοδο στις τιµές τους έως και 40%.

Φυσικά, η καθυστέρηση στη συνδεδεμένη ακολούθησε την «προβληµατική πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης, που έφερε αρκετά υπόλοιπα απλήρωτα αλλά και σημαντικές παρακρατήσεις για µεγάλη µερίδα του κλάδου.

Πρόσθετο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους οι παγετοί σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας από τον Φεβρουάριο µέχρι και µέσα στον Απρίλιο που προκάλεσαν τη µείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων από 20 έως και 40%.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts