Από τις αρχές του 2021, οι τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων έχουν τριπλασιαστεί.

Για αρκετούς μήνες, η Copa και η Cogeca αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα λιπάσματα UAN. Με τιμές ρεκόρ αυτόν τον χειμώνα και την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο αβάσιμη σε επίπεδο εκμετάλλευσης, η ΓΔ Εμπορίου αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο στους εν λόγω δασμούς αντιντάμπινγκ.

Η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν αυτό το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των φόρων αντιντάμπινγκ και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει γρήγορα.

Από τις αρχές του 2021, οι τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων έχουν τριπλασιαστεί.

Αντιπροσωπεύουν πλέον το 55% του κόστους εισροών των καλλιεργητών καλλιεργειών στην Ευρώπη. Εκτός από αυτήν την αύξηση, οι όγκοι που προσφέρονται εκτός εποχής ήταν χαμηλότεροι από το συνηθισμένο και ήδη οι διανομείς δεν είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις των αγροτών μέχρι την περίοδο της άνοιξης σε πολλά κράτη μέλη.

Αυτές οι συνθήκες διακυβεύουν σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγικές ικανότητες των καλλιεργητών καλλιεργειών, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι τόσο στην αστάθεια της διεθνούς αγοράς καλλιεργειών όσο και σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού με άλλους αγρότες παγκοσμίως σε μια υπερβολικά προστατευμένη ευρωπαϊκή αγορά λιπασμάτων.

Η τιμή των λιπασμάτων, ιδίως του διαλύματος αζώτου (UAN), συνδέεται με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης λιπασμάτων και των τιμών του φυσικού αερίου και των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και με τον ανεπαρκή ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά της ΕΕ.

Αυτό που γίνεται λιγότερο συχνά κατανοητό από το κοινό είναι ότι οι τελωνειακοί φραγμοί για τους φόρους αζώτου και αντιντάμπινγκ στα ΟΝΑ που ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ, έχουν γίνει σημαντικό εμπόδιο για τους αγρότες και τους εκθέτουν σε υπερβολικές τιμές και πραγματικό κίνδυνο έλλειψης εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες λιπασμάτων, που αντιμετωπίζουν τόσο υψηλό κόστος παραγωγής όσο και υψηλές τιμές πώλησης, συνεχίζουν να έχουν υπερβολικά περιθώρια κέρδους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts