«Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης πήρε η πρόταση της κοινοτικής Συμβούλου από την Ανεξάρτητη Κοινότητα «Φάρος» κ. Κ. Χατζησάββα για την δημιουργία εκπαιδευτικών λαχανόκηπων μέσα στους αυλόγυρους των σχολικών κτιρίων.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως παρόμοια προγράμματα σχολικών λαχανόκηπων υλοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αναγκών. Προάγουν την καλή διατροφή, την εκπαίδευση στη γεύση και την ανάπτυξη ικανοτήτων βιώσιμης διαβίωσης.

Μακροπρόθεσμα, αυτού του είδους η βιωματική εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη υγεία και διατροφική διασφάλιση του πληθυσμού,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ. Χατζησάββα τονίζοντας πως «τα παιδιά του δημοτικού θα έρθουν σε επαφή με την διαδικασία της καλλιέργειας ,αλλά και με το έδαφος και οι σχολικοί λαχανόκηποι μπορεί να είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να τους ευαισθητοποιήσει σε πάρα πολλά θέματα γιατί η διατροφική κρίση είναι μια πολύπλευρη κρίση.»

Όπως εξήγησε: «Η καλλιέργεια φυτών στους σχολικούς κήπους θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας βαθύτερης κατανόησης της παραγωγής τροφίμων και τη σημασία της αειφόρου διαχείρισης των αγρο-οικοσυστημάτων. Θα βοηθήσει, επίσης, τα παιδιά να αναπτύξουν τις αισθήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, και την ικανότητα να αναγνωρίζουν την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν και τρώνε.

Θα τους διδάσκει για την ποικιλία των λαχανικών, των φρούτων, των βοτάνων και των τροφίμων γενικότερα και τη σημασία της απόκτησης διατροφής από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, για την υγεία, την ευεξία και την απόλαυση.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrocapital.gr

Recommended Posts