sheep,πρόβατα, κτηνοτροφία

Δωρεάν εμβόλια μόνο στις 4 περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας που εμφάνισαν κρούσματα (Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη και Φλώρινα) θα παρέχουν οι τοπικές ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής),

όπως διευκρινίζει με εγκύκλιό της η προϊσταµένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρυσούλα Δηλέ. Πρόκειται και μία έμμεση απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα του Agro24 σχετικά με τη μη δωρεάν παροχή του εμβολίου στους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, με βάση πληροφορίες από το γραφείο του βουλευτή Λαρίσης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, το κόστος των εμβολίων για όλο τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων της Ελλάδας είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός από τους κτηνιάτρους του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, μετά τα 7 κρούσματα στον νομό Τρικάλων θα υπάρξει εμβολιασμός στον συγκεκριμένο νομό με κάλυψη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα διαθέσιµα εµβόλια κατά του οροτύπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου. Η χρήση των εµβολίων θα πρέπει να γίνεται πάντα σύµφωνα µε τις εκάστοτε οδηγίες του παρασκευαστή.

Επιπλέον, οι ΔΑΟΚ κάθε περιφερειακής ενότητας, από τις παραπάνω, χρηματοδοτούν τα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά αρκεί οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά.

Πάντως, στην εγκύκλιο της κυρίας Δηλέ αναφέρεται ότι: “Για το έτος 2020 (ΦΕΚ 3309Β’/07.08.2020), στις επιλέξιµες δαπάνες περιλαµβάνονται Οι δαπάνες αγοράς εµβολίων από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τις Δ.Α.Ο.Κ των Περιφερειακών Ενοτήτων για τον έλεγχο της διασποράς του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Οµοίως οι δαπάνες αγοράς εντοµοκτόνων ή και εντοµοαπωθητικών από τις ∆ιευθύνσεις Κτηνιατρικής των Τµήµα Λοιµωδών και Παρασιτικών Νοσηµάτων των Περιφερειών και τις Δ.Α.Ο.Κ των Περιφερειακών Ενοτήτων για την καταπολέµηση των εντόµων-φορέων που είναι υπεύθυνα για την µετάδοση του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στα πλαίσια προγραµµάτων που καταρτίζουν και εκτελούν οι ∆ιευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών. Τα προγράµµατα αυτά θα πρέπει να έχουν υποβληθεί προς το Τµήµα Λοιµωδών και Παρασιτικών Νοσηµάτων της ∆/νσης Υγείας Ζώων και να έχουν εγκριθεί προκειµένου να τύχουν της ανωτέρω χρηµατοδότησης.

Ως εκ τούτου, παρατίθενται οι κάτωθι τρόποι κάλυψης της δαπάνης προµήθειας του εµβολίου:

1. Κάλυψη της δαπάνης αρχικώς από τις Περιφέρειες όπου επιβεβαιώνονται εστίες και, σε δεύτερο χρόνο, από το Υπ.Α.Α.Τ., µετά την έγκριση του σχετικού προγράµµατος εµβολιασµού υποβληθέντος στην Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ. και τη σύµφωνη γνώµη του Γενικού και Υπηρεσιακού Γραµµατέα του Υπ.Α.Α.Τ.. Επισηµαίνεται ότι η έγκριση των προγραµµάτων θα γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της τρέχουσας επιζωοτιολογικής κατάστασης στην εκάστοτε Περιφέρεια.

2. Κάλυψη της δαπάνης από τις Περιφέρειες, όπου δεν επιβεβαιώνονται εστίες, µετά την γνωστοποίηση του σχετικού προγράµµατος εµβολιασµού στην ∆ιεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ..

3. Κάλυψη της δαπάνης αγοράς του εµβολίου από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο, σε όλη την επικράτεια.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts