Από βδομάδα θα φανεί η σοβαρότητα της κατάστασης.
Στην περιοχή του κάμπου των Γιαννιτσών όλες οι ποικιλίες βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιάς, καθώς και οι περισσότερες επιτραπέζιας ροδακινιάς βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης της άνθισης ή της πλήρης άνθισης, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών. Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, οι παγετοί που αναμένονται στην κακοκαιρία που διανύουμε θα δώσουν ένα καίριο χτύπημα στις παραγωγές αυτές, χτύπημα το οποίο θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο αφού και πέρσι δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή λόγω των ισχυρών παγετών του Μαρτίου- Απριλίου 2021.
«Τα άνθη έχουν εισέλθει στην πλέον ευαίσθητη φάση της ζωής τους όσον αφορά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι παραπάνω καλλιέργειες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι την παραγωγής νωπών φρούτων της περιοχής αυτής. Οι πάντες ελπίζουν οι τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες να αποτρέψουν την δημιουργία ισχυρού παγετού καθώς κάτι τέτοιο θα κοστίσει τρομερά στην περιοχή αυτή», τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε περιοχές της Πέλλας, η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης έπεσε έως και στους 3 υπό του μηδενός βαθμούς, ενώ το Σαββατοκύριακο υπάρχουν... ζοφερές προβλέψεις για έως και μείον 7 βαθμούς Κελσίου.
Μπορεί να χιονίζει και να έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όμως ευτυχώς είναι νωρίς και δεν θα υπάρξει επίπτωση στις καλλιέργειες της περιοχής Καστοριάς, όπως μήλα, κεράσια, αχλάδια κ.λπ., λέει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) ΑΕ, κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.agrotypos.gr