![](https://greekap.gr/wp-content/uploads/2022/01/Βαμβάκι-696x392-1.jpg)
Άρχισαν οι προ-πωλήσεις βάμβακος. Επιφυλακτικοί οι παραγωγοί που φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλά κόστη.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, με παράλληλα καθήκοντα Προϊσταμένου των Εργαστηρίων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, ήδη έχουν αρχίσει και υπογράφουν οι παραγωγοί προ-συμβόλαια και μάλιστα σε καλές τιμές, γύρω στα 60 λεπτά το κιλό. Η τιμή αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να μη φθάνει τα 70-75 λεπτά που πληρώθηκαν κάποιοι για την περσινή σοδειά, αλλά δεν παύει να είναι σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Νταράουσε, φέτος το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει αρκετά, ειδικά σε περιοχής όπως η Θεσσαλία, όπου το κόστος άρδευσης είναι πολύ πιο ψηλό από άλλες περιοχές (π.χ. βόρεια Ελλάδα). Ο κ. Νταράουσε εκτιμά πως με τα ισχύοντα σήμερα κόστη, αν η τιμή έπεφτε στα 45-50 λεπτά, μέσα σε μια διετία, οι μισοί παραγωγοί θα πήγαιναν σε άλλη καλλιέργεια. Τέλος, όπως μας υπογράμμισε ο κ. Νταράουσε, σε σχέση με την τιμή του προϊόντος τη νέα χρονιά, θα παίξει ρόλο το Χρηματιστήριο, η Κίνα, που καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής και οι ΗΠΑ, που είναι πρώτη χώρα σε παραγωγή. Σε σχέση με την Τουρκία, μας ανέφερε τέλος ότι θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικό βαμβάκι, παρά την κρίση της τουρκικής λίρας.
Ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού Βοιωτίας και νυν γενικός διευθυντής της οργάνωσης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι πέρσι ήταν αρκετοί οι παραγωγοί που συμφώνησαν νωρίς να κάνουν προ-πωλήσεις μιας ποσότητας βάμβακος με τιμές έως 55 λεπτά, μετά όμως η τιμή στο σύσπορο ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και τώρα εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί για φέτος.
Σημειωτέον ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι βαμβακοπαραγωγοί του Συνεταιρισμού πληρώνονται το μπόνους στην τιμή που προβλέπεται, εφόσον καλλιέργησαν συγκεκριμένη ποικιλία, με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αγρότες στην περιοχή αυτή που πληρώθηκαν έως και 75 λεπτά το κιλό, με το μπόνους ποιότητας να ανέρχεται ακόμα και σε 6 λεπτά ανά κιλό. Η μεγάλη δε πλειοψηφία έλαβε τιμές γύρω στα 72 λεπτά το κιλό, δηλαδή πολύ υψηλές. Αυτές οι τιμές, εξηγεί ο κ. Τσαγαλάς μιλώντας στον ΑγροΤύπο θα παρακινήσουν τους αγρότες να βάλουν περισσότερο βαμβάκι φέτος και παρά το γεγονός ότι τα κόστη είναι ψηλά, ενδέχεται να υπάρξει αύξηση στα στρέμματα που θα σπαρούν, αφού υπάρχει και το δέλεαρ της ειδικής ενίσχυσης (συνδεδεμένης).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:https://www.agrotypos.gr