γάλα

Η –αγγλικής προέλευσης– ρήση «καθόλου νέα ίσον καλά νέα» έχει καθησυχαστικό χαρακτήρα και χρησιμοποιείται για να αποδώσει την ανακούφιση που προκαλεί η απουσία πληροφοριών ή ειδήσεων οι οποίες, κατά κανόνα, έχουν να κάνουν με κάποιο αρνητικό γεγονός.

Για την εγχώρια αγελαδοτροφία, ωστόσο, η απουσία σημαντικών εξελίξεων ή αλλαγών τους τελευταίους μήνες στην αγορά γάλακτος σημαίνει στην πράξη ότι το μοτίβο των πιεσμένων τιμών με το οποίο ο κλάδος έκανε… ποδαρικό στη νέα χρονιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Και αυτό, μόνο καθησυχαστικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα 38 και 39 λεπτά το κιλό αποτελούν το «ταβάνι» των τιμών που λαμβάνουν το τελευταίο δίμηνο από τις γαλακτοβιομηχανίες οι μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες, ενώ για τους μικρότερους παραγωγούς τα 35,5 λεπτά το κιλό –ή και χαμηλότερα– αποτελούν όχι την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.

«Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι το “ψαλίδισμα” των τιμών που αποφάσισε η ΔΕΛΤΑ στα τέλη του 2018 θα λειτουργούσε ως προπομπός μειώσεων και από άλλες επιχειρήσεις», λέει στην «ΥΧ» αγελαδοτρόφος, ο οποίος για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η εταιρεία του ομίλου Vivartia απορροφά ετησίως περί το 25% του εγχώριου αγελαδινού γάλακτος (σ.σ. ο μεγαλύτερος αγοραστής του προϊόντος), επομένως οι κινήσεις της εύλογα λειτουργούν ως βαρόμετρο για τη συγκεκριμένη αγορά.

Τα επίσημα στοιχεία

Η πτωτική τάση των τιμών αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»για τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 (σ.σ. τα πιο πρόσφατα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές).

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, τον Ιανουάριο, η μέση τιμή ήταν στα 39,30 λεπτά το κιλό, τον Φεβρουάριο στα 39,11 λεπτά το κιλό και τον Μάρτιο είχε υποχωρήσει στα 38,57 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος της Κομισιόν, η μέση τιμή στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019 ήταν 38,29 λεπτά/κιλό, χαμηλότερη κατά 1,5% σε σχέση με την τιμή του Φεβρουαρίου και κατά 4% σε σχέση με εκείνη του Μαρτίου 2018.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts