Αποκλίνουσες απόψεις εξέφρασαν οι αντιπροσωπίες των καρτών μελών της Ε.Ε. κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.,

την Δευτέρα 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τον βαθμό στον οποίο μπορεί να ενσωματωθεί η «Πράσινη Συμφωνία» και οι στόχοι των στρατηγικών για την βιοποικιλότητα και «από το χωράφι στο πιρούνι» στα εθνικά σχέδια για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όπως τονίστηκε η εν λόγω ενσωμάτωση θα οδηγήσει σε περεταίρω πρασίνισμα της ΚΑΠ και για τον λόγω αυτό ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν εκτίμηση επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τα λοιπά, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, τα οποία επί του παρόντος σχεδιάζονται βάσει των μη νομικά δεσμευτικών και ειδικών ανά χώρα συστάσεων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Οι Υπουργοί ευχαρίστησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή συγκεκριμένων συστάσεων ανά χώρα, τονίζοντας πολλοί εξ αυτών ότι αποτελούν καλή ένδειξη και αφετηρία για τον σχεδιασμό των στρατηγικών σχεδίων. Ωστόσο, τόνισαν ότι αυτά τα σχέδια θα βασίζονται κυρίως σε εθνικές προτεραιότητες, ειδικότητες και SWOT ανάλυση.

Σήμερα συζητήσεις για νέους – ενεργούς αγρότες και όρια ενισχύσεων

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. συνεχίζεται και σήμερα, Τρίτη 23 Μαρτίου, και μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μετά το 2020.

Στα βασικά θέματα που χρειάζονται διευκρίνιση, προκειμένου να καταλήξει η συμφωνία, βρίσκονται οι ορισμοί του «ενεργού αγρότη» και του «νέου αγρότη», καθώς και τα ανώτατα όρια καταβολής ενισχύσεων.

Αναλυτικότερα, σε εκτενές ενημερωτικό σημείωμα της Πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε. αναφέρονται τα εξής:

«Με τις τριμερείς διαπραγματεύσεις για το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ σε πλήρη εξέλιξη, η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς για την τρέχουσα κατάσταση. Γενικά, και μετά από 14 τριμερείς διαλόγους (από το Νοέμβριο του 2020), σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε ορισμένες διατάξεις των τριών κανονισμών της δέσμης μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν από τους τρεις κανονισμούς της ΚΑΠ, όπου οι συννομοθέτες πρέπει ακόμη να σφυρηλατήσουν συμφωνία. Η Προεδρία θα επιδιώξει να συγκεντρώσει υπουργική συμβολή σε αυτά τα ζητήματα και, με ανανεωμένο πολιτικό προσανατολισμό, να στοχεύσει στην περαιτέρω προώθηση των διαπραγματεύσεων, ιδίως σε έναν «σούπερ τριμερή διάλογο» την ίδια εβδομάδα.

Η Προεδρία ζήτησε έναν διευρυμένο τριμερή διάλογο («υπερ τρίλογος») όπου θα συζητηθούν από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ορισμένα ανοιχτά ζητήματα από τους τρεις κανονισμούς παρουσία του Πορτογάλου Υπουργού Γεωργίας κ. Céu Antunes.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts