Προέλευση: Έμβολος

Ένα ακόμα κρούσμα κατηγορίας παραγωγών που μένουν εκτός ενισχύσεων.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς κ. Γιώργος Τσικνάκης, στα τελευταία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι καρπουζοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής Μεσαράς νομού Ηρακλείου αλλά και οι υπόλοιποι σε όλη την Κρήτη, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και οι οποίοι δεν διέθεσαν την παραγωγή τους, με συνέπεια την ολοσχερή οικονομική καταστροφή τους

Σύμφωνα με τον κ. Τσικνάκη, οι εν λόγω αγρότες είχαν καλλιεργήσει πρώιμα υπαίθρια καρπούζια σκεπαστά με νάιλον φύτευσης Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, με περίοδο συγκομιδής το Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Όμως αυτός ο τρόπος καλλιέργειας δεν περιλαμβάνεται, στις κατηγορίες που εντάσσει το ΥπΑΑΤ σε μέτρα ενίσχυσης,  παρότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην Υπουργική Απόφαση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Τσικνάκη, οι εν λόγω παραγωγοί δήλωναν το υπαίθριο καρπούζι με κωδικό 8125 και ουσιαστικά ανήκουν σε αυτόν, όμως το ΥπΑΑΤ αυτή την ποικιλία καρπουζιού την εντάσσει με κωδικό 10210 μέσα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) και μάλιστα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με κωδικό 39 κηπευτικά υπό κάλυψη.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, σύμφωνα με τον ίδιο, από παραγωγούς που πήγαν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στις πύλες, μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έχει να κάνει -όπως ισχυρίζεται το ΥπΑΑΤ- με προσπάθεια των συγκεκριμένων παραγωγών να πληρώσουν μικρότερες εισφορές στον ΕΛΓΑ, δηλώνοντας άλλον κωδικό από τον πραγματικό.

Παρέμβαση από ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα

Εν τω μεταξύ σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ένταξη στα μέτρα ενίσχυσης όλων των καρπουζοπαραγωγών που επλήγησαν λόγω Covid 19 προχώρησαν οι Κρητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, στα τελευταία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν συμπεριλαμβάνονται οι καρπουζοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής Μεσαράς νομού Ηρακλείου Κρήτης που επλήγησαν από την πανδημία, οι οποίοι δεν διέθεσαν την παραγωγή τους, με συνέπεια την ολοσχερή καταστροφή τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts