sheep,πρόβατα, κτηνοτροφία

Παραμένει το πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων παρά την σχετική νομοθεσία. Κάποιοι στην χώρα μας φαίνεται θέλουν οι κτηνοτρόφοι να λειτουργούν σε καθεστώς «παρανομίας».

Οι νόμοι 4056/2012 και 4711/2020 δεν βοήθησαν τελικά όσο αναμένονταν τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς και την ανάγκη υποστήριξης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας. Τώρα ο υπουργός κ. Λιβανός υπόσχεται ότι θα βγάλει σε δημόσια διαβούλευση νέα νομοθετική ρύθμιση για να λύσει το πρόβλημα της αδειοδότησης.

Οι κτηνοτρόφοι σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο ρωτάνε το ΥπΑΑΤ αν με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα μειωθεί η γραφειοκρατία, αν η έκδοση της άδειας θα γίνεται συντομότερα και αν θα μπορούν να γίνονται επενδύσεις – κυρίως στους στάβλους που χαρακτηρίζονται σαν πρόχειρα καταλύματα – για τον εκσυγχρονισμό τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ σήμερα το 80 – 85% των στάβλων δεν έχει άδεια. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί ο κτηνοτρόφος που δεν έχει άδεια δεν μπορεί να ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Leader κ.α.).

Εμείς σαν ΣΕΚ συμμετείχαμε στην Επιτροπή για το νέο σχέδιο νόμου που αφορά την αδειοδότηση των στάβλων. Αναμένεται να βελτιώσει το νόμο Βορίδη (4711/2020). Στη νέα νομοθετική ρύθμιση παραμένουν οι τρεις κατηγορίες στάβλων (βαριά κατασκευή, ελαφρά κατασκευή και πρόχειρα καταλύματα). Καταφέραμε να κάνουμε κάποιες διορθώσεις στο αρχικό κείμενο που μας παρουσίασε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Μια από αυτές είναι ότι δεν θα ζητούν για πρόχειρα καταλύματα αρχιτεκτονική μελέτη. Επίσης με τη νέα νομοθεσία θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να βάζουν αλμεκτήρια (μέχρι σήμερα απαγορευόταν σε πρόχειρα καταλύματα). Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μπορούν να τοποθετούν μικρά φωτοβολταϊκά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts