βαμβάκι

Δεν άφησε περιθώρια για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος στο προϊόν ο υπουργός, μιλώντας στη βουλή.

 

Απαντώντας στην υπ’ αριθμό 429/13-02-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών», τόνισε τα ακόλουθα: «Για φέτος όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με το συγκεκριμένο προϊόν γνωρίζουν πολύ καλά ότι είχε και πάρα πολλές δυνατότητες καλής τιμής πώλησης. Και οι δυνατότητες αυτές αξιοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από μεγάλο αριθμό παραγωγών είτε με τις πωλήσεις που έκαναν σε τιμές οι οποίες πάρα πολλές φορές ήταν άνω των 80 λεπτών και 90 λεπτών μέχρι ένα ευρώ -ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι εκεί έφτασε η τιμή πώλησης- είτε κάνοντας χρήση της δυνατότητας των προπωλήσεων οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος σε μέρος των παραγωγών, πάντα με τη συνεργασία, με την συνεννόηση με την Διεπαγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία νομίζω ότι κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο αυτό τομέα. Έτσι, λοιπόν, και για φέτος οι τιμές οι οποίες υπήρξαν, κοντά στο ένα ευρώ, είναι τιμές οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες, που υπήρξαν διαχρονικά για το συγκεκριμένο προϊόν. Καταλαβαίνοντας βέβαια πάντα ότι φέτος ήταν πιο αυξημένο το κόστος παραγωγής, δεν λέμε ότι αυτό έφερε τα υπερκέρδη στους παραγωγούς μας, αλλά σίγουρα σε αυτούς που μπόρεσαν, που είναι οι περισσότεροι, να κατευθύνουν σωστά και να πουλήσουν στις τιμές που προανέφερα είναι σίγουρο ότι έχει μείνει ένα καλό εισόδημα. Μέχρι τον Οκτώβρη είχε παραδοθεί το 75% περίπου του παραγόμενου προϊόντος. Και αυτό, όπως είπατε και εσείς, τελειώνει με τις παραδόσεις. Όμως, η εικόνα στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας είναι ότι ήταν μια καλή χρονιά για το βαμβάκι, μια χρονιά στην οποία οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο τουλάχιστον προϊόν οι όποιες αιτιάσεις γίνονται αφορούν προφανώς μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που υπάρχει στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα».

«Κύριε Υπουργέ, στα χέρια σας εδώ και καιρό σίγουρα -δεν ξέρω πόσο διάστημα- έχετε κάποια έγγραφα από τους ίδιους τους αγρότες, εν προκειμένω της Καρδίτσας. Και θα μεταφέρω και εδώ ζωντανά αυτό που μου είπαν εχθές που ήμουνα εκεί στο μπλόκο της Καρδίτσας για το κόστος παραγωγής, για τις τιμές που αντιμετωπίζουν. Τι έξοδα είχε ανά στρέμμα ο αγρότης το 2022, πέρυσι δηλαδή, όταν τελείωσε καλλιεργητική χρονιά, η συγκομιδή, για την καλλιέργεια και το όργωμα -δεν θα αναφερθώ στο πόσα, τα έχετε μπροστά σας ή τα έχετε στο Υπουργείο-, για τους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, το σκάλισμα, τα εντομοκτόνα, για τα λιπάσματα, για το πότισμα και για το ρεύμα, τώρα ειδικά που έχει εκτιναχθεί, έχει φτάσει στον «Θεό» η τιμή του, αλλά και τη συλλογή του προϊόντος; Το κόστος ανά στρέμμα είναι 309 ευρώ. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τα στρέμματα που ένας μεγάλος αριθμός αγροτών ενοικιάζει και υπολογίσουμε την τιμή των 50 ευρώ ανά στρέμμα, την ελάχιστη τιμή, τα έξοδα πάνε στα 359 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή πώλησης του βαμβακιού 0,68 έως το πολύ 0,70 είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής», απάντησε ο Γιώργος Λαμπρούλης.

«Κανείς δεν ισχυρίστηκε από την Κυβέρνηση ότι διανύουμε μια εύκολη χρονιά, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Είναι μια χρονιά στην οποία το κόστος παραγωγής είναι πραγματικά αυξημένο για παράγοντες εξωγενείς, τους οποίους έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές. Όμως, είμαστε παρόντες, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στην προσπάθεια μέρος αυτού του κόστους παραγωγής -σημαντικό μέρος- να μπορέσουμε να το απορροφήσουμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να αναφέρω δύο πράγματα που, νομίζω, έχουν τη σημασία τους. Το ένα είναι σε σχέση με την ενίσχυση που έχουμε δώσει στον ΕΛΓΑ, στον οργανισμό για τις αποζημιώσεις, ο οποίος κατάφερε το 2020, το 2021 και το 2022 να καταβάλει 863 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρουμε όλοι ότι οι ετήσιες εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ δεν είναι περισσότερες από 160 εκατομμύρια. Άρα για αυτά τα τρία χρόνια έχουν δοθεί 380 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για ζημίες που έχουν πάθει οι παραγωγές και το βαμβάκι, βεβαίως, μέσα σε αυτές. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία ακόμα καταβολή 110 εκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, για όλα τα πορίσματα που είναι έτοιμα από τον ΕΛΓΑ και στην οποία καταβολή έχει πάλι συμμετοχή το ελληνικό κράτος. Οφείλω να αναφέρω -όπως αναφέρθηκε- το κόστος παραγωγής στην ενίσχυση που έχει δοθεί με το πετρέλαιο. Μία φορά δόθηκε, μία ανακοινώθηκε για την επόμενη περίοδο, για κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι είχε σταματήσει από το 2016. Να αναφερθώ στην ανησυχία για τα λιπάσματα στα οποία πήραν και οι βαμβακοπαραγωγοί και βεβαίως, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ασφαλώς οι βαμβακοπαραγωγοί είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να αναφερθώ στην ενίσχυση που υπάρχει για το ρεύμα και η οποία ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες μας από την πρώτη στιγμή, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Να αναφερθώ και στις μειώσεις του ΦΠΑ που έγιναν στα λιπάσματα και στα αγροεφόδια. Αν ρωτήσει κάποιος «Νομίζετε ότι όλο αυτό καλύπτει το κόστος παραγωγής;», σας επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν είπε ότι καλύπτει στο 100% την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι, όμως, μια πολύ σημαντική ενίσχυση και βοήθεια η οποία δίνεται, εν προκειμένω για τους αγρότες για τους οποίους συζητούμε, μέσα στους οποίους και οι βαμβακοπαραγωγοί. Οι συγκεκριμένοι, όπως ανέφερα, έχουν και τη σταθερή ειδική ενίσχυση, που είναι 184 εκατομμύρια και το προϊόν των οποίων πέρυσι είχε μέση τιμή πώλησης 70 λεπτά, φέτος για μεγάλα διαστήματα -το γνωρίζουν όλοι- ήταν και 80 και 90 λεπτά και 1 ευρώ. Το γνωρίζουν όλοι αυτό στον κάμπο. Αν κάποιες άστοχες επιλογές οδήγησαν κάποιους να είναι δυστυχώς σε δυσχερέστερη θέση από κάποιους άλλους παραγωγούς, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Ο κανόνας είναι ότι ειδικά στο συγκεκριμένο προϊόν υπήρξε και μια καλή τιμή και ενίσχυση και σε αυτούς, όπως και σε όλους τους άλλους», είπε καταλήγοντας ο Γ. Γεωργαντάς.

Η κατάσταση πάντως στο βαμβάκι, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δείχνει τουλάχιστον προβληματική, με τους περισσότερους αγρότες, να έχουν επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος από το κόστος παραγωγής, αλλά να εισπράττουν πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts