Το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, τα δικαιώµατα, οι µεταβιβάσεις και το Εθνικό Απόθεµα έχουν ξεκινήσει πλέον να αποσαφηνίζονται καθώς το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο έχει πάρει το δρόµο για την Κοµισιόν.

Οι περισσότερες αλλαγές έχουν να κάνουν µε την αξία των δικαιωµάτων και όχι την κατανοµή τους, ενώ το Εθνικό Απόθεµα αναµένεται να αποκτήσει τρία τµήµατα ανάλογα την αγρονοµική περιφέρεια. Την ίδια ώρα η απεµπλοκή της συµπληρωµατικής ενίσχυσης νεαρών αγροτών και των οικολογικών σχηµάτων (νέο πρασίνισµα) από τα δικαιώµατα αναµένεται να φέρει ανακατατάξεις στις µεταβιβάσεις. Εδώ παρουσιάζονται 10 απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήµατα σε σχέση µε το καθεστώς βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ.

1. Θα υπάρξει πρώτη κατανοµή δικαιωµάτων όπως την περίοδο 2015-2019;

∆εν θα υπάρξει πρώτη κατανοµή δικαιωµάτων για τη νέα περίοδο, όπως έγινε την τρέχουσα. Το 2015 η κατανοµή νέων δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης βασίστηκε στον αριθµό των επιλέξιµων εκταρίων, τα οποία διέθεταν οι γεωργοί κατά το πρώτο έτος εφαρµογής της νέας ΚΑΠ. Τώρα, ο κάθε παραγωγός θα πληρωθεί το 2023 µε βάση τον αριθµό δικαιωµάτων που έχει ήδη στην κατοχή του και θα ενεργοποιήσει στο ΟΣ∆Ε εκείνου του έτους.

Αυτό που θα γίνει, είναι η επαναπροσαρµογή της µοναδιαίας αξίας δικαιωµάτων για όλους, αναλογικά µε την αξία που είχαν το 2022 (στρεµµατική πληρωµή βασικής συν πρασίνισµα), σύµφωνα µε το Άρθρο 24 παράγραφος 1 της νέας ΚΑΠ. Η επαναπροσαρµογή θα γίνει µε βάση πρώτον τα βήµατα εσωτερικής σύγκλισης (ετήσια σύγκλιση 25%) και δεύτερον τον συνολικό προϋπολογισµό της βασικής ενίσχυσης. Ο συνολικός προϋπολογισµός της βασικής ενίσχυσης υπολογίζεται στα 878 εκατ. ευρώ, κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου µειωµένος σε σχέση µε την τρέχουσα περίοδο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:https://www.agronews.gr

Recommended Posts