ελιά

Ενα πλήρες ερευνητικό οπλοστάσιο για τη βιολογική αντιμετώπιση των βλαβερών εντόμων και ζιζανίων έχει αναπτύξει το Ευρωπ. Ερευνητικό Εργαστήριο Βιολογικού Ελέγχου που εδρεύει στη γαλλική πόλη Μονπελιέ και αποτελεί υπηρεσία του Τμήμ. Αγροτικής Έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA ARS). Φέτος, συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και, με αφορμή τον εορτασμό του, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας των Η. Π. Α βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Αμερικ. Γεωργική Σχολή, όπου από το 1981 λειτουργεί  παράρτημα του ευρωπαϊκού εργαστηρίου, το οποίο ειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση εντόμων υγειονομικής σημασίας.

Αυστηρώς προσηλωμένοι στον σκοπό της επίσκεψής τους δεν θέλησαν να απαντήσουν στους δημοσιογράφους σε ειδικότερες ερωτήσεις αγροτικής πολιτικής. Τόνισαν πως η συνεργασία μεταξύ των χωρών στον τομέα του βιολογικού ελέγχου είναι σημαντική, αφού η πρόκληση για την καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων είναι κοινή, όπως και η έρευνα, τα βλαβερά έντομα τείνουν να αλλάζουν και οι επιστήμονες πρέπει συνεχώς να αναζητούν νέα είδη που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις αλλαγές.

Δάκος

Στην 100 χρόνων πορεία του, το EBCL έχει στο ενεργητικό του πολλά επιτυχημένα παραδείγματα από την εφαρμογή των ερευνητικών προγραμμάτων του για την αντιμετώπιση εχθρών, όπως το pink hibiscus mealybug (αλευρώδες ημίπτερο έντομο των θερμοκηπίων) ή τη χρήση φυσικών εχθρών (Psyttalia lunsburry και Psyttalia humulis) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Javid Kashefi, εντομολόγος, ερευνητής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της βιολογικής καταπολέμησης του δάκου στην Καλιφόρνια, το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιολογικής Καταπολέμησης για παραγωγή και απελευθέρωση των φυσικών εχθρών.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts