rodakina

Παρά την άµυνα που προσπαθεί να παίξει, κατά πάγια τακτική µέχρι και την τελευταία στιγµή, η µεταποιητική βιοµηχανία, δοκιµάζοντας την υποµονή και τα νεύρα των παραγωγών, οι ποσότητες που αναµένονται είναι τόσο λίγες, που ήδη εκπρόσωποί της παραδέχονται ότι θα πρέπει να ανεβάσουν τις τιµές, σε σχέση µε τα 26 λεπτά το κιλό που έδιναν τα προηγούµενα χρόνια, αποφεύγοντας, όµως, να προσδιορίσουν το πόσο πιο πάνω θα είναι το ποσό που θα πληρώσουν.

Ήδη, ωστόσο, τα «στέκια» που έχουν στηθεί σε κάθε χωριό µε υποψία καλής παραγωγής ξεπερνούν κάθε προηγούµενο, δείχνοντας έτσι την αγωνία της µεταποίησης να εξασφαλίσει πρώτη ύλη.

Είναι ενδεικτικό, όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda, πως σε Ηµαθία και Πέλλα ίσως να είναι πάνω από 300 τα στέκια, σε σηµείο που η νοµιµότητα να αποτελεί την εξαίρεση, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τηρούνται σε αυτά ούτε τα στοιχειώδη.

Την ίδια στιγµή πυκνώνουν και οι φωνές ότι και φέτος θα κυριαρχήσει όργιο στις συναλλαγές µε µαύρα χρήµατα, φέρνοντας σε δυσµενή θέση κυρίως τους συνεταιρισµούς που δεν µπορούν να λειτουργήσουν χωρίς παραστατικά, µε συνέπεια να χάνουν πρώτη ύλη.

Ταυτόχρονα ένα εργοστάσιο, που είναι εκτός της «οµπρέλας» της ΕΚΕ, φηµολογείται ότι ήδη ανακοίνωσε 35 λεπτά το κιλό παραδοτέο, µε την υπόσχεση, µάλιστα, πως στην εκκαθάριση εάν ισχύει κάτι άλλο στην αγορά, θα σπεύσει να το καλύψει.

Με τον τρόπο αυτό, έθεσε το πλαίσιο στο οποίο αναµένεται να κινηθεί η αγορά κι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, καθώς αυξάνεται η πίεση για να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε σχέση µε τις τιµές που προτίθενται θα δώσουν για το προϊόν.

Άλλωστε, ήδη από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας ξεκίνησαν να µαζεύονται οι πρώτοι όγκοι της ποικιλίας Romeo, ενώ τώρα θα µπουν δυνατά στη συγκοµιδή και τα κτήµατα µε την ποικιλία «Κατερίνα», επιτρέποντας στα εργοστάσια να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Συγκλίνουσες εκτιµήσεις προσδιορίζουν τον όγκο της προσδοκώµενης φετινής παραγωγής σε ένα εύρος που ξεκινά από 170.000 τόνους, ως αρνητικό σενάριο και φτάνει µέχρι τους 220.000 – 230.000 τόνους, ως το πλέον αισιόδοξο σενάριο.

Το τοπίο ωστόσο θα ξεκαθαρίσει στις 10-15 επόµενες ηµέρες, όταν και αναµένεται να ολοκληρωθεί η συγκοµιδή της ποικιλίας Κατερίνα, η οποία καλύπτει το 35%-40% των εκτάσεων και χαρακτηρίζεται φέτος ως «βαρόµετρο», καθώς είναι η µόνη που έδειξε σχετική ανθεκτικότητα έναντι των παγετών (σ.σ. οι Α37 και Andros που είναι το περίπου 50% εκτιµάται πως είναι µειωµένη 50% και η Evert που αντιπροσωπεύει το 12% έχει αρκετά προβλήµατα) και έχει αναλογικά καλύτερη παραγωγή.

Αυτό σηµαίνει ότι αν οι όγκοι είναι µικρότεροι του αναµενόµενου δεν αποκλείεται να «πυροδοτηθεί» ένας πόλεµος ανταγωνισµού τιµών για την εξασφάλιση πρώτης ύλης ή αντιθέτως εάν οι ροές στα εργοστάσια είναι σχετικά ικανοποιητικές να υπάρξει συγκράτηση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts