Πολλές ζημιές από βροχοπτώσεις, παγετό και χαλαζοπτώσεις, έχουμε στην παραγωγή πυρηνοκάρπων της Μακεδονίας.

 

Πολλές ζημιές από βροχοπτώσεις, παγετό και χαλαζοπτώσεις, έχουμε στην παραγωγή πυρηνοκάρπων της Μακεδονίας.

Τα πρώιμα κεράσια έχουν μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Ζημιές άρχισαν να φαίνονται και στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων αν και ο Κανονισμός αναφέρει ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ για βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μαΐου (ο Οργανισμός καλύπτει μόνα τα κεράσια και τα μούσμουλα).

Ήδη έχουμε κάνει αναφορά στις μεγάλες ζημιές που έχουμε στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών που δεν πρόλαβαν καν να συγκομιστούν λόγω του σκισίματος των καρπών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Τσολάκης, κερασοπαραγωγός από την Αριδαία, «στις πρώιμες ποικιλίες (Μπουρλά κ.α.) οι ζημιές είναι μεγάλες. Οι βροχές έσκισαν την σάρκα του καρπού και τα κεράσια είναι μη εμπορεύσιμα. Αν σε ένα δέντρο έχουμε ζημιά σε ποσοστό 80% ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει συγκομιδή γιατί δεν είναι δυνατόν να κάνει επιλογή. Άρα μιλάμε για ολική καταστροφή. Όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και για τις επόμενες ποικιλίες. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις για ακόμη δύο ημέρες τότε θα έχουμε ζημιά και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες (Τσολακέικα κ.α.). Όταν αλλάζουν χρωματισμό τα κεράσια είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις. Αν ο καιρός βοηθήσει και υπάρχει παραγωγή η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες θα ξεκινήσει από τις 20 έως 25 Μαΐου».

Ζημιές όμως έχουμε και στα βερίκοκα που η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, «όσες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων είναι στο στάδιο της ωρίμανσης (πρώιμες) οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σκασίματα και μεταχρωματισμούς.

Επίσης μειωμένη είναι η παραγωγή στα βερίκοκα που πάνε για μεταποίηση λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαμε την Άνοιξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένουμε μείωση σε ποσοστό που θα φτάνει έως και 70%. Επίσης και τα δαμάσκηνα θα επηρεαστούν από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου και αναμένουμε μείωση της παραγωγής τους».

Η Προϊσταμένη του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα κεράσια και θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις. Όμως εκτός από τα κεράσια υπάρχουν ζημιές από τον φετινό παγετό στα βερίκοκα και στα υπερπρώιμα ροδάκινα. Επίσης οι χαλαζοπτώσεις του Απριλίου έχουν κάνει ζημιές σε όλα τα φρούτα.

Έχει ενημερωθεί η κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ ότι το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και θα πρέπει να προσληφθούν γεωπόνοι εκτιμητές. Τον Μάρτιο του 2023 είχαν βγει οι λίστες με τις προσλήψεις Γεωπόνων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Ελπίζουμε να έρθουν σύντομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts