honey, μέλι, μελιού, Μέλισσας

Στην τελική φάση βρίσκεται το πρόγραμμα “Χαρτογράφηση – Ταυτοποίηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας”.

Σχετικώς, σε ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευδήλου Ικαρίας, αναφέρονται τα εξής:

«Διανύουμε την τελική φάση τριετούς συνεργασίας με το Γενικό Χημείο του Κράτους στα πλαίσια Προγράμματος με θέμα: “Χαρτογράφηση – Ταυτοποίηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας”. Με σκοπό τη “Στήριξη της υγιούς διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης τοπικών προϊόντων”.

Την περασμένη εβδομάδα (8-15 Μαΐου 2019) η κ. Κυριακή Μπεργελέ, εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας του Γενικού Χημείου του Κράτους, επισκέφθηκε τα νησιά μας για αυτοψία – επιβεβαίωση των στοιχείων που ήδη είχαμε σταδιακά προσκομίσει, αλλά και για συγκέντρωση – καταγραφή νέων.

Έγιναν φυσικοχημικές και γυρεοσκοπικές αναλύσεις καθώς και οργανοληπτικές εξετάσεις 30 δειγμάτων αυθεντικού φυσικού μελιού Ικαρίας και Φούρνων, από διαφορετικούς παραγωγούς, διαφορετικά σημεία των νησιών και διαφορετικούς τρύγους.

Τα συνολικά αποτελέσματα των εξετάσεων ενθουσίασαν τους ειδικούς επιστήμονες του Τμήματος Τροφίμων της Α’ Χημικής Υπηρ. Αθηνών του Γεν. Χημείου του Κράτους, αλλά και εμάς.

Το εξαιρετικής ποιότητας μέλι μας, σε όλες του τις ποικιλίες, ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες νομοθετημένες προδιαγραφές και οι οργανοληπτικές του ιδιότητες το καθιστούν απολύτως αναγνωρίσιμο και διακριτό σε σχέση με τα “πειραγμένα” μείγματα μελιού και τις παραπλανητικές ετικέτες που διακινούνται στην αγορά.

Στα πλαίσια της περιοδείας του κλιμακίου, έγιναν συναντήσεις – συζητήσεις με είκοσι παραγωγούς / ενδιαφερόμενους για το Πρόγραμμα. Ελήφθησαν πάνω από 300 δείγματα μελισσοκομικών φυτών και γύρης, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια της Α’ Χημικής Υπηρεσίας του Γ. Χ. του Κράτους, στο μικροσκόπιο και της κ. Στέλλας Ιωσηφίδου, εξειδικευμένης επιστήμονος, η οποία πρώτη ασχολήθηκε με τις αναλύσεις μας και η οποία κατά την εν λόγω περιοδεία εκπροσωπούσε το Γεν. Χημείο του Κράτους σε Ευρωπ. Επιστημ. Συνέδριο στη Μάλτα, με θέμα το λάδι. Θα πραγματοποιήσει όμως την αμέσως επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στα νησιά μας, κατά την άνθηση της θερινής μελισσοκομικής χλωρίδας.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts